Schengen Vizesi ile Hangi Ülkelere Seyahat Edilir?
Başlıklar
Schengen Vizesi ile Hangi Ülkelere Seyahat Edilir?
Schengen Vizesi, Avrupa’nın büyük bir bölümünde serbest dolaşımı mümkün kılan önemli bir uygulamadır. Schengen Alanı, 33 Avrupa ülkesini kapsar ve bu ülkeler birbirleri arasında sınır kontrolü yapmadan seyahat etmeyi sağlar. Schengen Vizesi sahibi olan bir kişi, bu alandaki tüm üye ülkelere vizesiz seyahat etme hakkına sahip olur. Schengen ülkeleri arasında Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda gibi popüler turistik destinasyonlar bulunmaktadır.
Hangi Ülkeler Schengen Vizesi Basma Yetkisine Sahiptir?
Schengen Vizesi verme yetkisi, tüm Schengen üyesi ülkelerde bulunur. Bu ülkelerin konsoloslukları veya büyükelçilikleri, uygun görülen başvurulara Schengen Vizesi düzenleyebilmektedir. Yani, bir Schengen ülkesinin konsolosluğundan alınan vize ile Schengen Alanı içindeki diğer ülkelere de seyahat etmek mümkündür. Örneğin, bir kişi İspanya Konsolosluğu’ndan aldığı vize ile Almanya’ya veya diğer Schengen ülkelerine de gidebilir.
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Bulgaristan*
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hollanda
- Hırvatistan
- Güney Kıbrıs*
- İzlanda
- İtalya
- İspanya
- İsveç
- İsviçre
- Litvanya
- Lihtenştayn
- Letonya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Monako*
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Romanya*
- Slovakya
- Slovenya
- San Marino*
- Yunanistan
- Vatikan*
* Schengen Vizesi vermeyen ama Schengen Vizesi olanın girebileceği ülkeleri ifade eder.
Kaç Tür Schengen Vizesi Vardır?
Schengen Vizesi, temel olarak iki ana kategoriye ayrılır: Kısa süreli vize (Tip C) ve Transit vize (Tip A ve B).
- Kısa süreli vize (Tip C), turistik, iş, aile/arkadaş ziyareti gibi kısa süreli seyahatler için verilir ve 90 güne kadar olan konaklamaları kapsar.
- Havalimanı Transit Vizesi (Tip A), Schengen bölgesinin dışına bir uçuş yapacak ancak bir Schengen ülkesinin havalimanında transiti olacak kişiler içindir.
- Ulusal vize olarak da bilinen D tipi vize, özel durumlar için uzun süreli konaklamaları sağlar ve genellikle öğrencilik, çalışma veya oturum izni ile ilgili durumlar için kullanılır.
Bu vizelerin her birinin, başvurunun yapılacağı ülkenin konsolosluğu veya büyükelçiliğinde detaylı prosedür ve gereklilikleri bulunur ve uygun şartların sağlanması gerekmektedir. Bu nedenle vize başvurusu sürecine başlamadan önce yapılacak seyahatin amacı ve süresi net olarak belirlenmeli ve ilgili konsolosluk sayfasından güncel bilgiler edinilmelidir.