Mitomani Hastalığı Nedir?
Birçok inanışta ve toplumda yalan söylememek ahlaki bir erdem sayılır. Günlük hayatımızda yaşadığımız olaylar, stres ve çevremizdeki baskı nedeniyle sağlık sorunları ortaya çıkar. Peki, mitomani hastalığı nedir? Mitomani diğer bir deyişle yalan söyleme hastalığıdır. Kişi herhangi bir çıkarı ve kazancı olmadan, sürekli olarak yalan söyleme ihtiyacı duyar. Bu hastalık normal insanlarda görülen beyaz yalan söyleme alışkanlığı ile karıştırılmamalıdır.
Mitomani hastalığı bulunan kişilerin başka psikolojik rahatsızlıkların olma olasılığı oldukça yüksektir. Özellikle, anksiyete, antisosyal kişilik bozukluğu veya depresyon bozukluğu olan kişilerde mitomani hastalığı görülebilir. Bu nedenle, mitomani hastalığı bulunan kişilerin, ruhsal sağlık sorunları da incelenmesi, doğru tedavi uygulanması açısından oldukça önem taşımaktadır.
Mitomani Belirtileri Nelerdir?
Mitomani hastalığının birçok belirtisi bulunmaktadır. Mitomani belirtileri şu şekildedir;
- Yalan söyleme hastalığı olan kişi; gizlemek istediği bilgileri saklama, utanç duyduğu durumdan kurtulma veya bir sosyal kazanç elde etme isteği duymaz. Özellikle aile bireyleri arasında bu durum ciddi sorunlar yaratır. Çünkü ortada yalan söyleyecek bir durum olmadığı halde bu kişiler sürekli yalan söylemeye devam eder.
- Kişiler yalanlarını oldukça inandırıcı, abartılı ve detaylı olarak anlatır. Hastalığı olan kişiler olmamış olayları bile hikayeleştirir ve sizi kolayca ikna edebilir.
- Kişi anlattığı hikâyede kendini bir mağdur ya da bir kahraman olarak anlatır. Bu sayede kişi yalan söyleyerek karşıdaki kişiden sempati veya acıma duygusu gibi ilgi gösterileri elde eder.
- Mitomani rahatsızlığı bulunan kişi, bir süre sonra söyledikleri yalanlara inanmaya başlarlar, yalan ile gerçeği ayırt edemez. İnandıkları yalanları reddeden kişilere şiddetle karşı çıkarlar. Bu durum psikolojide sanrı veya delüzyon olarak bilinir.
- Sağlıklı insanlar yalan söylerken, gözlerini kaçırma ve kaşınma gibi tuhaf davranışlar gösterir. Mitomani rahatsızlığı olan kişiler bu davranışlardan hiçbirini göstermez. Yalan söylerken oldukça rahat davranırlar. Ani sorulan sorularda bile tatmin edici ve hızlı yanıtlar verirler.
- Mitomani hastalığı bulunan kişiler, elde edemediği bir başarıyı kendi başarmış gibi gösterebilirler.
Mitomani Tedavisi
Mitomani tedavisi için, ilk olarak kişinin başka psikolojik rahatsızlıkları olup olmadığı tespit edilmelidir. Eğer hastada depresyon, kişilik bozukluğu veya anksiyete gibi hastalıklar mevcutsa hastaya, sakinleştirici ve antidepresan gibi ilaçlar verilir. Mitomani tedavisinde, psikoterapi oldukça etkili bir tedavidir. Hasta durumu kabullenmesi tedavi sürecini olumlu yönde etkiler. Hasta yakınlarının da hastaya destek olması tedavi açısından oldukça önemlidir. Hasta yakınları mitomani hastalığıyla ilgili bilgilendirilmelidir.