Dolar 32,3715
Euro 35,0331
Altın 2.324,05
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21 °C
Açık

Bipolar Bozukluk Nedir?

25.12.2021
A+
A-
Bipolar Bozukluk Nedir?
Tanıtım Yazısı

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar bozukluk kısaca ani ruh halindeki aşırı değişikliklerdir diyebiliriz. Bu durum maniden depresyona kadar uzayabilir. Yani geniş bir yelpazesi vardır. Kişi çift ruh haline bürünür. Diğer bir adı manik depresif bozukluktur. Çift ruh hali hayatlarının büyük bir bölümünü etkiler. Yaşam standartları çok düşer. Bu yüzden en kısa sürede tedavi edilmelidir. Bipolar bozuklukta genetiğin önemli bir rolü vardır. Akrabalarının hiç birinde bipolar bozukluk yok ise hastalığın görülme olasılığı %1 veya %2’dir. Fakat akrabalarının herhangi birinde özellikle anne, baba veya kardeşlerde bipolar bozukluk var ise hastalığın görülme olasılığı %7-%8’dir.

Sıklıkla 15 – 24 yaşları arasındaki bireylerde görülür. Fakat her yaşta da görülebilir. Kadınlarda veya erkeklerde görülme sıklığı açısından hiçbir fark yoktur. 20`li yaşlarda daha sık görülmektedir. Bu hastalık genellikle yaşam boyu devam etmektedir, tedavilerle kontrol altına alınır. Bu hastaların intihar etme düşüncesi, kendine zarar verme düşüncesi, etrafa zarar verme düşüncesi var ise kesinlikle hastaneye yatış gerçekleşmelidir. Bu hastalığa sahip olan bireylerin %90`ı genellikle en az bir defa hastaneye yatırılmaktadır.

Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Bipolar bozukluğun iki evresi vardır ve birbirlerinden tamamen zıttır. Bunu ilk olarak mani başlangıç olarak ve bipolar depresyon olarak tanımlayabiliriz. Mani veya hipomani olarak tanımladığımız durumda birey çok fazla ve sürekli olarak heyecanlı hisseder, çok az uyur, düşünceleri sürekli ve çok hızlı bir şekilde değişir. Çok hızlı konuşurlar. Cinsel istekte çok fazla bir artış görülmektedir. Odaklanmakta sorun yaşarlar. Bazen çok neşeli olurlarken bazen aniden sinirlenebilirler. Çok dikkatsiz davranışları, hareketleri vardır. Bunlara bağlı olarak alkolde uyuşturucu kullanımı diyebiliriz. Bu belirtilerden en az üçünün var olması bipolar bozukluk tanısı koymaya yeterlidir.

Bipolar depresyon belirtilerine bakacak olursak ta maninin tam tersine bireyin hiç enerjisi olmaz. Bireyde çok fazla ümitsizlik hissi olur. Unutkanlık çok görülür, hiçbir şeyden zevk alamaz, sürekli olan bir yorgunluk hali vardır. İçe kapanıklık görülür. Birey ailesinden, arkadaşlarından uzaklaşır. Sürekli uyuma isteği oluşur. Ve uyuduklarında da sık sık uyanırlar. İştah problemleri de vardır. Ya çok fazla yeme isteği oluşur, yâda hiç bir şey yiyemezler.  Yaşamlarındaki faaliyetlerden uzaklaşmışlardır. En çok sevdiği aktivitelerden bile zevk alamazlar. Kimse onlara değer vermiyormuş gibi hissederler. Değersizlik duygusu çok yoğun olarak görülür. İntihar çok meyillidirler. Sürekli yaşamdan kendilerini koparma istekleri vardır. Çok fazla intihar girişiminde bulunurlar.

Bipolar bozuklukta kişi hiç düşünmeden karar verir. Örneğin iş konusunda, ilişki konusunda bunlar çok sık görülmektedir. Birey hiç düşünmeden aniden hareket ettiği için çok zarar görebilirler. Mesela aniden bir şey satabilirler veya aniden bir şey alabilirler. Hiç düşünmeden yaptıkları için bunlar tamamen mantıksız kararlardır. İlişki konusunda uygun olmayan kişilerle birlikte olabilirler.

Bipolar Bozukluk Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bipolar bozukluğunun tedavisini psikologlar veya psikiyatriler üstlenir. Hasta kendisindeki değişiklikleri fark edemez. Hatta mutsuz olduğu dönemlerde sürekli bu durumdan yakınırlar. Çevreleri tarafından da bu durum anlaşılamaz. Fakat mani döneminde çok enerjik olduklarından dolayı çevre bu durumu rahatlıkla fark edebilir. Genellikle ilaçlar ile tedavi oluşturulur. Atakların gelmediği durumlarda birey normal bir şekilde hayatını sürdürebilir. Tedavi sadece atakların geldiğinde bunların sonuçlarını en aza indirmeyi amaçlamaz. Atakların gelmesini de engellemeyi amaçlar. İlaç tedavisi hemen hemen her hastada görülür. Bipolar bozukluğa sahip olan birey bu ilaçları bir süre kullandıktan sonra kendisini iyi hissettiği için ilaçları bırakmak isteyebilir. Bu durumda aileye çok önemli bir görev düşmektedir. Birey bu ilaçları bırakmamalıdır. Çünkü bıraktığından atakların tekrar gelmesi olasıdır.

 

Psikolog Eylül SAKA
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.