Dolar 32,3887
Euro 34,7807
Altın 2.396,51
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19 °C
Hafif Yağmurlu

Alüminyum Elementi Nedir?

13.11.2023
A+
A-
Alüminyum Elementi Nedir?
Tanıtım Yazısı

Alüminyum, periyodik cetvelde 13 numaralı elementtir ve sembolü Al’dir. Alüminyum elementi, atom sayısı 13 ve atom ağırlığı yaklaşık 27 olan bir metalik elementtir. Yüksek iletkenliğe sahip olması ve hafifliği nedeniyle birçok alanda kullanılır. Diğer metallerle karıştırılabilecek gümüşi beyaz bir görünüme sahiptir.

Alüminyum Elementinin Doğada Bulunuşu

Alüminyum dünyada bol miktarda bulunan üçüncü element ve en yaygın metal’dir. Doğada serbest halde bulunmaz, genellikle boksit ve diğer minerallerin içerisinde yer alır. Ayrıca yer kabuğunun yaklaşık %8.1’ini oluşturarak, oksijen ve silisyumdan sonra üçüncü en bol miktarda bulunan elementtir. En çok Avustralya, Brezilya, Çin, Hindistan, Jamaika ve Afrika’nın bazı bölgelerinde bulunur.

Alüminyum Elementinin Kullanım Alanları

Alüminyum’un geniş bir kullanım alanı vardır. İlk olarak, elektrik iletkenliği yüksek olduğu için elektrik iletim hattında kullanılır. Bundan dolayı ayrıca elektrik ekipmanlarının üretiminde de tercih edilir. Otomobil, uçak ve diğer ulaşım araçlarının üretiminde de alüminyum yaygın olarak kullanılır. Bunun yanında paketleme sektörü, alüminyumun hafifliğinden ve raf ömrünü uzatabilme özelliğinden dolayı bu metali çok sık kullanır. Gıda ve içecek endüstrisinde alüminyum, özellikle içecek kutuları ve gıda ambalajlarında oldukça popülerdir. Bunun yanı sıra alüminyum mutfak eşyaları, yapay elmas üretimi, kozmetik, boya üretimi ve daha birçok alanda kullanılır. Ayrıca, yapı sektöründe hafif ve dayanıklı olmasının yanı sıra korozyona dayanıklı olması nedeniyle sıkça tercih edilir. Alüminyumun hafifliği ve yüksek iletkenliği sayesinde, enerji verimliliği yüksek ürünler üretmek için ideal bir metaldir. Bu nedenle, alüminyum hemen hemen tüm sektörlerde geniş çapta kullanılmaktadır. Gelişen teknoloji ile alüminyumun kullanım alanları her geçen gün artmaktadır.

Metin Demirkazık