Dolar 32,5093
Euro 34,8669
Altın 2.484,84
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16 °C
Az Bulutlu

Balık Yağı Nedir?

06.01.2022
A+
A-
Balık Yağı Nedir?
Tanıtım Yazısı

Balık Yağı Nedir?

Balıkyağı, çoğunlukla morina, ringa balığı, ton balığı veya uskumru gibi büyük balık türlerinin karaciğerinden ve kaslarından gelen sağlıklı bir hayvansal yağdır. Omega-3 ve omega-6 çoklu doymamış yağ asitleri A ve D vitaminlerinin yanı sıra fosfor, iyot, magnezyum ve kalsiyum içerir.

Tüm bu elementler, hücrelerin yapımında, yenilenme sürecinde yer aldıkları için çok önemlidir. Bu nedenle balık yağı, fiziksel ve zihinsel sağlık için gereklidir. Ayrıca doku ve eklemlerin tahribatı ile ilişkili hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda vücudumuz onu kendi başına üretmez, sadece dışarıdan alır. Bu maddenin eksikliği ile vücudun genel durumu bozulabilir.

Balık yağı ve Omega-3

Balık yağının bilinen ana bileşeni omega-3’tür. Omega-3’ler çoklu doymamış yağ asitleridir. Bu element vücut için gereklidir, ancak sadece dışarıdan elde edilebilir. Eksikliği sinir bozukluklarına, kardiyovasküler hastalıklara ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.

Ancak, omega-3’leri balık yağı ile eşitleyemezsiniz. İkincisinin bileşimi çok daha zengindir. Çeşitli asit türleri (özellikle asetik, oleik, palmitik), omega-6 yağ asitlerinin yanı sıra A ve D vitaminleri ihtiva etmektedir.

Balık Yağının Faydaları

1. Kalp için faydaları

Araştırmalar, balığın çok olduğu bölgelerde insanların kardiyovasküler sistemle ilgili sorunlarının çok daha az olduğunu göstermiştir.

Balık veya balık yağı kullanmanın diğer faydaları:

  • Düşük kolesterol
  • Trigliseritleri (TG) normalleştirir. Trigliseritler vücut hücreleri için ana enerji kaynağı olarak kabul edilir, ancak seviyelerindeki artış kardiyovasküler hastalık riskini artırır.
  • Düşük kan basıncı
  • Aritmilerle başa çıkmak. Balık yağı, kalp ritmi bozukluklarından muzdarip insanlar için de faydalıdır. Bu, atağa neden olabilen oldukça ciddi bir kalp rahatsızlığıdır .

Balık yağı kardiyovasküler disfonksiyon risklerini azaltmaya yardımcı olsa da kesinlikle her derde deva değildir

2. Ruh sağlığı

Omega-3 yağ asitlerinin neredeyse %60 yağdır. Bu nedenle beynin normal çalışması için basitçe gereklidirler. Araştırmalar, zihinsel bozukluğu olan kişilerin kandaki omega-3 düzeylerinin daha düşük olduğunu göstermiştir.

3. Depresyon

Omega-3 eksiklikleri depresyonda yaygındır. Diyete balık yağı eklemek durumu iyileştirebilir ve semptomları hafifletebilir .

4. Beyin aktivitesi

Yaşlandıkça beynimiz daha yavaş çalışır ve Alzheimer hastalığına yakalanma riski artar. Balık yağı almak beyin aktivitesindeki düşüşü yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Birkaç çalışma, yaşlı erişkinlerde hafızayı geliştirmek için bu ekin kullanımını desteklemektedir.

5. Kilonun normalleştirilmesi

Balık yağı kullanmak kilo vermeye yardımcı olur. Elbette diyet ve egzersiz ile birleştirildiğinde etkinliği çok daha fazladır.

6. Görüş

İyi görmek ve göz probleminiz olmaması için omega-3’e de ihtiyacınız vardır. Eksikliği görme organlarının hastalıklarına yol açabilir. Düzenli balık yağı tüketimi, gözlerin durumunu iyileştirmeye yardımcı olur, örneğin yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi yaşlılarda meydana gelen bazı görme problemlerini önler.

7. Enflamasyon

Vücudun enfeksiyona veya yaralanmaya tepkisi, bağışıklık sisteminin onunla savaşma şeklidir. Ve balık yağı, vücudun iltihaplanma süreciyle daha hızlı başa çıkmasına yardımcı olur.

Ek olarak, balık yağı takviyesinin artritte eklem ağrısını azalttığı gösterilmiştir.

8. Cilt sağlığı

Cilt büyük miktarda omega-3 içerir ve bu oega-3 asit yağlarının eksikliği hoş olmayan hislere yol açabilir. Dehidrasyon, pullanma, kızarıklık. Balık yağı almak bu semptomlardan kurtulmanızı sağlar ve ayrıca sedef hastalığı ve dermatit gibi cilt hastalıkları olan hastaların durumunu önemli ölçüde iyileştirir.

9. Hamilelik

Hamile kadınların ve emziren annelerin diyetine balık yağı eklemek, bebeklerde görme ve motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Dahası, balık yağı alerji riskini azaltabilir.

10. Çocuklarda Dikkat ve Hiperaktivite

Yeterince omega-3 alarak çocukluk çağı davranış bozuklukları önlenebilir. Ek olarak, balık yağı takviyeleri çocuklarda dikkatsizliği, dürtüselliği ve saldırganlığı azaltmaya yardımcı olur.

11. Karaciğer

Karaciğer yağların ve zararlı maddelerin çoğunu işler. Bu organın bir hastalığı ile, tüm bunlar birikmeye başlar. Balık yağı almak karaciğer fonksiyonunu iyileştirir ve içindeki yağ miktarını azaltmaya yardımcı olur.

Kontrendikasyonlar

Diyabetli insanlar balık yağı alımını sınırlamaktan daha iyidir. Kan şekerini yükselttiğini gösteren çalışmalar vardır.

  1. Balık yağı almak kanın pıhtılaşmasını azaltır, bu da diş eti kanamalarına ve/veya burun kanamalarına neden olabilir.
  2. Aynı nedenle beyin kanaması ve inme riski artar.
  3. Hipertansiyon ile, balık yağı almanın basıncını düşürmenin etkisi sadece faydalıdır. Ve düşük tansiyonu olan kişiler bu takviyeye dikkat etmelidir.
  4. Aşırı balık yağı alımı da rahatsız edici bir bağırsak (ishal ve gaz) tetikleyebilir.
  5. Örneğin mide bulantısı, mide ekşimesi gibi kendini gösteren mideyi olumsuz etkileyebilir.
  6. Balık yağı açısından zengin olan aşırı A vitamini mide bulantısına, baş dönmesine, eklem ağrısına ve karaciğer sorunlarına yol açabilir.
  7. Aşırı balık yağı tüketimi uykusuzluğa ve kaygıya neden olabilir.

Balık yağı nasıl kullanılır?

Haftada en az iki porsiyon yağlı balık tüketirseniz diyetinize balık yağı eklemeniz gerekmez. Ayrıca kalamar, karides veya istiridye gibi birçok deniz ürünü besin eksikliğini giderir.

Ancak düzenli olarak balık ve deniz ürünleri yemek mümkün değilse, balık yağı takviyesi vücuttaki eksikliğini gidermeye yardımcı olacaktır.

Balık yağı karaciğerden (esas olarak morina türlerinden) elde edilir ve balık yağı balıkların kas kütlesinden elde edilir. Balık yağı daha fazla omega-3 içerdiğinden A ve D vitamini takviye alırken bu fark dikkate alınmalıdır.

Günde 500-1000 mg alınması tavsiye edilir. Ancak, maksimum konsantrasyon gerektiğinde, stres sırasında dozaj artırılabilir. Bu, bir doktorun sıkı gözetimi altında yapılır.

Herhangi bir vitamin ve diyet takviyesi alımının zamanla sınırlandırılması gerektiğini hatırlamak önemlidir.

Herhangi bir besin takviyesi yemek sırasında veya hemen sonrasında tüketilmelidir. Bu, vitamini almanın doğal ve en etkili yoludur. Bu nedenle, dört yaşındaki bir çocuğu bile jel ayıcıklarla beslemek değil, ona bir parça ekmek ve yulaf lapası ile birlikte bir çay kaşığı balık yağı vermek tercih edilir. Ana esas ise ısıtıldığında faydalı özelliklerini kaybettikleri için sıcak yiyeceklere vitamin eklememektir.

Sıvı olduğunda, balık yağı daha az tat, renk ve diğer katkı maddelerine sahiptir. İyi balık yağının kokusu veya tadı olmamalıdır, bu nedenle sıvı balık gibi kokmaya başlarsa yağ bozulur.

Omega-3 kapsülleri A ve D vitaminlerinden yoksundur, ayrıca kapsüllerin kendilerinde boyalar, stabilizatörler, jelatin bulunur. Balık yağını kapsüllere “sürmek” onu ek kimyasal işleme tabi tutmak anlamına gelir, bu nedenle balık yağı kalitesinden daha düşüktür.

Balık yağı alma şekline ek olarak, satın almadan önce doktorunuza dozaj konusunda danışmanız önemlidir.

Dolmakalem
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.