Dolar 34,0637
Euro 37,9484
Altın 2.808,43
BİST 9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25 °C
Hafif Yağmurlu

Facebook Erişim Kısıtlaması Hakkında Gelişmeler

21.11.2021
A+
A-
Facebook Erişim Kısıtlaması Hakkında Gelişmeler
Tanıtım Yazısı

Teknolojinin insan yaşamında aktif olarak kullanılmasıyla birlikte sosyal medya uygulamaları da oldukça popüler hale gelmiştir. Dünyanın bir ucundan diğer ucuna etkileşim imkanı veren sosyal medya uygulamaları yalnızca haberleşme değil pek çok alanda hizmet vermektedir. Uzun yıllar boyunca aktif olarak kullanılmaya devam eden Facebook da, başta etkileşim olmak üzere kullanıcıları için onlarca hizmete sahiptir. Facebook şirketi aynı zamanda dünyada en yaygın kullanılan uygulamaları olan Whatsapp ve Instagram gibi uygulamaların da sahibidir. Bu sebeple dünya genelinde milyonlarca aktif kullanıcı kitlesine sahiptir.

Facebook Nedir?

Facebook, 2004 Şubat ayında Mark Zuckerberg tarafından kurulan bir web sitesidir. Harvard Üniversitesi’nde okumakta olan Mark Zuckerberg tarafından The Facebook adıyla kurulan bu site, Harvard Üniversitesi‘ndeki öğrencilerin kendi aralarında bağlantı kurmaları amacıyla oluşturulmuştur. Hızla sevilip popülerlik kazanması sonucu onu, Harvard Üniversitesi’nin dışına çıkmasını sağladı. Günümüzde milyonlarca kullanıcının ortak adresi olan Facebook yalnızca web site olarak kalmamış telefonlarda uygulama şeklinde de kullanılmaya başlanmıştır.

Facebook’un Gelişim Süreci

Başlarda öğrenciler arasında bağlantı oluşturmak için başlayan Facebook projesinde; not, durum güncellemesi, video ve fotoğraf paylaşımı gibi ögelere de yer verildi. Bu durum da sosyal medya paylaşım platformu (sitsi) kavramının ortaya çıkmasına sebep oldu. Ardından 2.85 milyar kullanıcıya ulaşan Facebook sadece kişisel kullanıcıları değil ürün tanıtımı yapmak ve reklam vermek isteyen küçük büyük pek çok şirketin de ilgisini çekti. Bu sayede Facebook gelirinin 85.96 milyar dolarlık kısmını da bu hizmetinden sağlamaktadır. Son günlerde erişim problemi ile gündeme gelen Facebook, yaklaşık 7 saat süren Facebook, Instagram ve Whatwsapp’ta yaşanan erişim sorunu nedeniyle 60 milyon dolar zarar etti. Şirketin CEO su olan Mark Zuckerbeg ise bu sürede 7 milyon dolar kaybetti.

Facebook Erişimi Neden Kısıtlandı?

Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan; Facebook, Whatsapp ve Instagram uygulamaları yaşanan erişim kısıtlaması dolayısıyla büyük bir ilgi odağı haline geldi. Ağ izleme şirketlerinin yaptığı açıklamalara göre Facebook, pazartesi sabahı ağ yönlendirme bilgilerinde değişiklikliğe gitti. Bu değişikliğin alan adı sistemi sunucularında etkiye yol açarak DNS sunucularını kullanılamaz hale getirdiğini belirtti. Bu durumun da şirketin hizmetlerine olan erişimin engellediği düşünülmektedir.

Ayrıca WHOIS sorgulaması yapıldığında Facebook’un domain hesabının satılık görünmesi akıllara siber saldırı olabileceği ihtimalini de getirdi. Fakat New York Times’ın haberine göre, Facebook’un güvenlik servisinde bulunan görevliler, yaşanılan erişim kısıtlamasına siber saldırının neden olma ihtimalinin oldukça düşük olduğunu belirtti. Aynı zamanda CNBC televizyonu, Facebook’un 2008’den bu yana en büyük ve en uzun süreli sorunu yaşadığını belirtti. Erişim kısıtlaması sırasında Telegram ise 50 milyon yeni üye kazandığını açıklarken Beyaz Saray da olaya dahil oldu. Beyaz Saray sözcüsü Psaki, Facebook ve Facebook’a bağlı uygulamaların kullandığı düzenlemelerin kusurlu olduğu ifadelerini kullanarak gelecek mevcut düzenlemelerin sinyalini verdi. Ayrıca PSaki, 1.5 milyardan fazla Facebook kullanıcısının kişisel ve özel bilgilerinin  siber saldırılar sonucu bir hacker forumunda satılmaya başlandığını da aktardı. Bu da şirket tarafından siber saldırı olmadığı söylense de, siber saldırı ihtimalinin halen güçlü olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Dolmakalem
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.