Dolar 34,2566
Euro 37,5195
Altın 2.895,88
BİST 8.964,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27 °C
Az Bulutlu

Neden Gizlilik Önemsenmeli?

30.10.2021
A+
A-
Neden Gizlilik Önemsenmeli?
Tanıtım Yazısı

İnternetin icadı insanlara her zamankinden daha fazla fırsat verdi. Demokratik tartışmalara katılma, geniş bilgi kitaplıklarından öğrenebilme, arkadaşlar ve aile ile etkileşime girebilme ve hatta sabahları yataktan bile kalkmadan gıda ürünleri alabilme gibi imkanlar bunlardan bazılarıdır. İletişim teknolojisindeki bu sıçrama, günlük hayatın yeni bir alana doğru genişlemesine yol açtı: dijitallik.

Şehirlerin, kıtaların ve okyanusların altından geçen fiber optik kablolar aracılığıyla, insan etkileşimi yeteneği, gizli ve yerel bir olaydan, görünüşte sınırsız erişim ve geniş bir kitleye sahip bir şeye dönüştü. Ancak bu tek taraflı bir değişiklik olmadı.

İnsan etkileşiminin çoğu artık gizli değildir. E-postalar, şirketlerin sahip olduğu sunucular üzerinden ilerler ve daha sonra bunları 5 harfli bir parola ile korunan bir gelen kutusuna yönlendirilmeden önce diğer şirketlerin sahip olduğu diğer sunuculara gönderir. Amazon veya EBay gibi çevrimiçi mega mağazalarda vitrin alışverişi yaparken, dijital satıcılar, incelenen departmanları, satın alınan ürünleri ve bu ürünlerin gönderdiği yerleri not ederek her dönüşü izlemektedirler.

Hayatlar artık dijitalleştirildi, saklandı ve birden fazla taraf arasında paraya çevrildi. Verilerin satışı milyar dolarlık şirketler ve devrim yaratan endüstriler oluşturdu.

Ancak bu durumdan sadece reklamverenler faydalanmamaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki devlet kurumları aynı şeyi çok daha büyük bir düzeyde yapıyor. ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerdeki istihbarat teşkilatları internet merkezlerini altyapı düzeyinde takip ederken, veriler hiç bu kadar güvensiz olmamıştı. Bu, daha sonra şifreleme protokollerini kırma veya arka kapıları yerleştirme çabalarıyla birlikte, insan haklarının mahremiyet hakkının neredeyse yok olmasına yol açtı.

Günümüzün toplu veri toplama, gözetim sistemlerinin bilgisayarlaştırıldığı ve araştırma için bizi algoritmik olarak işaretlemek üzere programlandığı otomasyonu gerektirir: bağlamsız ve yargısızdır. Suçu önlemek için toplu veri toplama, suçu üstlenir ve bu varsayımı doğrulamak için sebepler arar. Ağır gözetim altında, masumiyetimiz kanıtlanana kadar suçlu olma ilkesinin mantıklı bir yanı yoktur.

ETİKETLER: ,
Dolmakalem
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.