Dolar 34,0637
Euro 37,9484
Altın 2.808,43
BİST 9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25 °C
Hafif Yağmurlu

Gazneli Mahmud

02.12.2021
A+
A-
Gazneli Mahmud
Tanıtım Yazısı

971 yılında Buharada dünyaya geldi. Gazneli Hükümdarı Sebük Tegin’nin oğludur. Annesi Afganistan ( Zabülistan bölgesi) kökenli asil bir aileden geliyordu. Bundan dolayıdır ki Gazneli Mahmud’a Mahmud-ı Zabüli de denilmektedir.

Gazneli Mahmud daha gençlik yıllarında devlet işleri ile meşgül olmaya başlatılmıştı. Babası Sebük Tegin, Sistan bölgesini daha rahat kontrol edebilmek için Büst şehrine çekildiğinde Mahmud’u başkente vekil olarak bırakmıştır. Babası ile birlikte savaşlara katılmış savaşlardaki cesaret ve zekası ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Fakat bir dönem babası tarafından Gazne kalesine hapsedilmiştir. Kısa süreli bu anlaşmazlıktan sonra babası ile arası düzelmiş ve hapisten çıkarılmıştır. Samani Emiri II. Nuh’un Sebük Tegin’den yardım istemesi üzerine babası ile birlikte Samanilere yardım etmiştir. Bu yardımları neticesinde Mahmud’a II. Nuh tarafından ”Seyfüddevle”  lakabı verilmiş ve Horasan ordusu komutanı tayin edilmiştir.

Sebük Tekin öldüğü zaman 997 yılında devletin başına büyük oğlu İsmail’in geçmesini vasiyet etmişti.  Vasiyet yerine getirilerek İsmail tahta geçmiştir. Mahmud bu durumu kabullenmedi ve hükümdarlığını tanımadı İsmail’in bu nedenle kardeşler arasına savaş durumu girdi. Mahmud amcası Buğracuk’u ve diğer kardeşi Nasr’ı da yanına çekerek İsmai ile mücadele etti ve onu tahtan indirerek Gazneli Devleti’nin Hükümdarı oldu.

Tahta çıktıkdan sonra Samaniler ile mücadeleye girişti ve bu mücadele sonucunda Horasanı Samanilerden aldı. Kardeşi Nasr’ı 999 yılında Horosan valisi tayin etti. Bu zaferinden sonra Mahmud artık gözünü Hindistan’a dönmüş ve o bölgeye islamiyeti yaymak için her yıl seferler düzenlemeye başlamıştı. Hint seferlerine başlamasını kolaylaştıran en önemli olayda kuzey bölgesini güvenceye almak için Karahanlılar ile anlaşması olmuştur. Bu sayede Gazneli Mahmud Hindistan’a 17 sefer düzenlemiştir.

ETİKETLER: ,
Ömer Demirkaya
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.