Dolar 32,5541
Euro 34,8917
Altın 2.436,70
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25 °C
Hafif Yağmurlu

Metabolizma Hızını Arttırabilmek İçin Yapılması Gerekenler

24.11.2021
A+
A-
Metabolizma Hızını Arttırabilmek İçin Yapılması Gerekenler
Tanıtım Yazısı

Metabolizma hızı, vücuttaki organların çalışabilmesi ve kişinin günlük yaşamını sürdürebilmesi için alınması gereken enerji miktarını temsil eder. Metabolizma hızı her kişide bir olmayıp; cinsiyet, boy, kilo, ağırlık gibi pek çok özelliğe bağlı olarak değişiklik gösterilebilir. Metabolizmanın hızlı olması, vücuda alınan besinlerin daha hızlı yakılıp enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Bu nedenle metabolizma hızı yüksek olan kişiler dengeli ve düzenli beslendikleri takdirde kilo problemi yaşamaz. Bununla birlikte metabolizma hızının yüksek olması günün daha verimli geçmesini sağlar. Bu sayede kişi, gün içerisindeki tüm aktivitelerini en iyi şekilde yaparak vücudunda yeterli enerji tüketimini sağlamış olur.

Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler

Metabolizma hızı, kişinin vücut ölçülerine bağlı olduğu gibi yaşam şekillerine bağlı olarak da değişiklik gösterir. Günlük alınan kalori miktarı, gün içerisinde yapılan egzersiz oranı ve alınan su miktarı metabolizma hızını fazlasıyla etkiler. Ayrıca tek tip beslenmek de metabolizma hızının yavaşlamasına yol açar. Bu nedenle gün içerisinde alınan; karbonhidrat, yağ ve protein oranına dikkat edilmelidir. Besin türlerinin gün içerisindeki öğünlere dengeli ve yeterli şekilde dağıtılmasına özen gösterilmelidir. Bunun yanında uyku süreleri de metabolizma hızı üzerinde önemli etkiye sahip bir diğer belirleyicidir. Metabolizma hızının arttırılabilmesi için özellikle gece uykusunun alınması gereklidir.

Metabolizma Hızını Arttıran Gıdalar

Metabolizma hızını arttıran en önemli belirleyicilerden biri, günlük tüketilen gıda tipleridir. Sıklıkla fast food gıdalar ve paketlenmiş ürünleri tercih etmek metabolizma hızını düşürür. Bunun yerine daha çok ev yemekleri tüketilmelidir. Ayrıca yağ tüketiminin zararlı olması da doğru bilinen yanlışlardan biridir. Zeytinyağı, tereyağı, hindistan cevizi yağı, çörekotu yağı gibi sağlıklı yağları yeterli şekilde tüketmek oldukça faydalıdır.

Metabolizma hızı arttırılabilmesi için lifli gıdaların tüketilmesine de dikkat edilmelidir. Yulaf, sebze, meyve ve tohumlardan lif alınabilmesi oldukça mümkündür. Bunun yanında; nohut, fasulye ve bezelye gibi baklagilleri öğünlere yeterli şekilde eklemek de metabolizma hızını arttırabilmek açısından çok önemlidir. Bu gıdaların dışında metabolizma hızını arttıran gıdalar başlıca şu şekildedir:

  • Tarçın
  • Yoğurt
  • Kuruyemiş
  • Bitki çayları
  • Kırmızı acı biber gibi bazı baharatlar

Bu gıdalar aşırıya kaçmadan tüketildiğinde metabolizma hızı önemli şekilde artış gösterdiği fark edilir.

Yeterli Şekilde Su Tüketmek

Günlük tüketilen su miktarı metabolizma hızı üzerinde etkiye sahip faktörlerden biridir. Bu nedenle vücut-kütle indeksine uygun bir şekilde günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Ayrıca su tüketimi tokluk hisse de sağladığından kilo verilmesinde önemli avantaj sağlar.

Egzersiz Yapmak

Dengeli ve düzenlik beslenme metabolizma hızını yalnızca belli bir düzeye kadar arttırabilir. Ancak dengeli ve düzenli beslenmeye egzersizi de dahil etmek metabolizma hızının en uygun düzeye çıkarılmasını sağlar.

Karbonhidrat Oranını Düşürmek

Karbonhidrat oranını düşürmek, metabolizma hızı için önemli bir belirleyicidir. Gün içerisinde yüksek oranlarda karbonhidrat tüketmek metabolizma hızını düşüreceği gibi vücuttaki yağlanmayı da arttırır. Ayrıca yüksek karbonhidratlı beslenmek kabız gibi sindirim sistemi problemlerini de beraberinde getirir. Bu nedenle yüksek karbonhidrat ve hiç karbonhidrat tüketmemek yerine dengeli şekilde karbonhidratlı gıdalar tüketilmelidir. Karbonhidratlı gıdaları tek bir öğünde almak yerine gün içerisinde 3 ana öğüne dengeli bir şekilde dağıtmak, vücut için oldukça sağlıklı bir uygulama olacaktır.

ETİKETLER:
Dolmakalem
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.