Miyom Nedir?
Başlıklar
Miyom, genellikle kadınların rahminde oluşan ve genellikle zararsız olan benign (iyi huylu) bir tümördür. Üreme çağındaki kadınların %70’inden fazlası tarafından deneyimlenebilen bu tümörler, genellikle belirti göstermez ve genellikle rutin jinekolojik muayeneler sırasında bulunur. Miyomlar, genellikle 40-50 yaş arasındaki kadınlarda daha yaygındır ve menopoz sonrası dönemde genellikle küçülür veya yok olur.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Bazı kadınlar miyom belirti yaşarken, birçok kadın belirti yaşamaz. Belirtiler genellikle miyomun büyüklüğüne, sayısına ve konumuna bağlıdır. En yaygın belirtiler arasında ağrılı veya aşırı adet kanamaları, pelvik ağrı veya basınç, bel ağrısı, sık idrara çıkma ve kabızlık bulunur.
Miyom Tedavi Süreci Nasıl İşler?
Miyom tedavisi, belirtilere, miyomların büyüklüğüne, sayısına, konumuna ve kadının menopoz durumuna, hamilelik planlarına ve genel sağlık durumuna bağlıdır. Miyomlar genellikle zararsızdır ve belirti göstermezse tedaviye gerek olmayabilir. Ancak belirtiler rahatsız ediciyse veya miyomlar büyümeye devam ederse, çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Bunlar arasında ilaçlar, minimal invaziv girişimler ve ameliyatlar bulunur.
Miyom Hamilelikte Ne Gibi Sorunlar Yaratabilir?
Birçok kadın miyomları olmasına rağmen sağlıklı bir şekilde hamile kalabilir ve doğum yapabilir. Ancak bazen miyomlar hamilelik sırasında komplikasyonlara neden olabilir. Miyomların konumu ve boyutu, düşük, erken doğum ve doğum komplikasyonları riskini artırabilir. Ayrıca, miyomların büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak, sezaryen doğuma ihtiyaç olabilir. Miyomlar, ayrıca plasenta previa, fetal gelişim sorunları ve doğum sonrası kanama gibi sorunlara da yol açabilir. Her kadının durumu farklıdır, bu yüzden miyomlar ve hamilelik ile ilgili riskler konusunda doktorunuzla görüşmek önemlidir.