Dolar 28,9678
Euro 31,1774
Altın 1.870,94
BİST 7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7 °C
Hafif Yağmurlu

Polip nedir?

14.11.2023
45
A+
A-
Polip nedir?
Tanıtım Yazısı

Polip, vücudumuzdaki mukoza zarlarının yüzeyinde gelişen anormal büyümelerdir. Herhangi bir yaşta görülebilmekle birlikte, genellikle 50 yaş ve üzeri kişilerde daha sık rastlanır. Polipler genellikle kolon, rektum, burun, mide, rahim, üriner sistem ve serviks gibi organlarda oluşur.

Polip Belirtileri Nelerdir?

Polip belirtileri, polibin bulunduğu organa ve büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Nassal poliplerde burun tıkanıklığı, öksürük, baş ağrısı gibi belirtiler görülürken; kolon ve rektal poliplerde karın ağrısı, ishal veya kabızlık, kanlı dışkı gibi belirtilerle karşılaşılabilir. Ancak, büyük çoğunlukla polipler herhangi bir belirti vermeden sessizce büyüyebilirler.

Polip Nedenleri Nelerdir?

Polip oluşumuna neden olan faktörler tam olarak bilinmemektedir. Ancak, genellikle genetik faktörler, yaşlanma, sigara ve alkol kullanımı, yüksek yağlı ve düşük lifli bir diyet ve fiziksel aktivite eksikliği gibi faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.

Polip Çeşitleri Nelerdir?

Polipler, oluştuğu yer ve şekillere göre çeşitlere ayrılır. En yaygın olanları adenomatöz polipler ve hiperplastik poliplerdir. Adenomatöz polipler kolonda bulunur ve kansere dönüşme riski taşırlar. Hiperplastik polipler ise genellikle rektumda bulunur ve kansere dönüşme riski düşüktür.

Polip Teşhisi Nasıl Konulur?

Polip teşhisi, genellikle belirti vermeyen bir hastalık olması nedeniyle, rutin taramalar veya başka bir sağlık sorunu nedeniyle yapılan testlerle konulur. Kolonoskopi, endoskopi, sigmoidoskopi gibi görüntüleme teknikleri kullanılır.

Poliplerin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Polipler genellikle cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. Kolonoskopik polipektomi, endoskopik mukozal rezeksiyon gibi işlemler kullanılabilir. Eğer polip çok büyükse veya kansere dönüşme riski taşıyorsa, bu durumda daha büyük bir cerrahi operasyona gerek duyulabilir. Polip teşhisi konulmuş hastaların düzenli kontrol ve takip gerektirmesi de unutulmamalıdır.

Dolmakalem