Dolar 35,6278
Euro 36,8947
Altın 3.118,25
BİST 10.047,26

Tapu İptali ve Tescil Davası Nedir?

08.07.2023
A+
A-
Tapu İptali ve Tescil Davası Nedir?

Tapu iptali ve tescil davası, taşınmazın tescille kazanımının altındaki sebebin hukuken gerçek olmayan veya geçerli olmayan nedenlerle gerçekleşmiş olması halinde hak sahibi olan kişi tarafından taşınmazın tapu kaydının iptali ile gerçek hak sahibi olan kişi adına tescili talebiyle açılan davadır. Tapu iptal davası, tescil işlemi ile mağdur olan kişi tarafından açılmaktadır. Bu dava taşınmazın aynına ilişkin olduğu için mahkeme kararı kesinleşmeden icra edilemez.

 

Tapu İptali ve Tescil Davası Nasıl Açılır?

Tapu iptal ve tescil davası, taşınmazın bulunduğu yerin asliye hukuk mahkemesinde açılır. Görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Tabii bu kural olmakla birlikte, bu kuralın istisnaları da mevcuttur. Örneğin müteahhitten yani yükleniciden taşınmaz satın almış olan kişiler, tüketici sıfatıyla tüketici mahkemesinde tapu iptali ve tescil davası açabilir. Bu tip istisnai hususların dikkatlerden kaçması ihtimaline binaen alanında uzman en iyi gayrimenkul avukatı ile birlikte çalışılması son derece önem arz etmektedir. Aksi takdirde görevsizlik nedeniyle ret kararı verilmesi gibi hallerde yargılamanın uzun sürelerde sonuçlanması ihtimali söz konusu olabilmektedir. Tapu iptali ve tescil davası için dilekçenin mümkün olabildiğince eksiksiz ve kusursuz olması gerekmektedir. Usule ilişkin süreç son derece profesyonel bir şekilde yürütülmeli ve özellikle hukuki delillerin, öne sürülen beyan ve iddiaları ispata elverişli olmasına dikkat edilmelidir.

Tapu İptali ve Tescil Davasında Avukatlık Ücreti ve Mahkeme Masrafları

Tapu iptali ve tescil davalarında nisbi harç ödenmektedir ve bu davalar genellikle belirsiz alacak davası olarak açılan davalardır. Dolayısıyla başlangıçta gösterilen harca esas değere göre değişiklik göstermek üzere 2023 yılı için 1.000-5.000 Türk Lirası arasında mahkeme masrafları ödenmektedir. Ancak daha sonrasında keşif yapılması ve bilirkişi raporunun tanzim edilmesi üzerine değer artırımı yapılır ve eksik kalan harcın da tamamlanması gerekir. Kısacası mahkeme masraflarının belirlenmesinde, davaya konu edilen taşınmazın değeri belirleyici rol oynamaktadır.

Örneklerle açıklamak gerekirse, 2023 yılı için:

  • 100.000 Türk Lirası tutarında dava değerine sahip bir taşınmaz için tanık sayısı, bilirkişi sayısı ve keşif sayısı gibi detaylara göre değişiklik göstermek üzere 3.000-8.000 Türk Lirası aralığında,
  • 1.000.000 Türk Lirası tutarında dava değerine sahip bir taşınmaz için 15.000-25.000 Türk Lirası aralığında ve
  • 10.000.000 Türk Lirası tutarında dava değerine sahip bir taşınmaz için 150.000-200.000 Türk Lirası aralığında mahkeme masrafları söz konusu olabilir

Tapu iptali ve tescil davaları için avukatlık ücreti ise Ankara Barosu tarafından yayınlanan Avukat-İş Sahibi Arasındaki En Az Ücret Çizelgesine göre 45.800 Türk Lirasından az olmamak üzere dava değerinin %15’i olarak belirlenmiştir.

Dolmakalem