Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17 °C
Az Bulutlu

Adet Geciktiriciler Nasıl Kullanılmalıdır?

10.10.2021
A+
A-
Adet Geciktiriciler Nasıl Kullanılmalıdır?
Tanıtım Yazısı

Adeti bir sebepten geciktirmek isteyen kadınlar için adet geciktirici ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçlar doktor tarafından verilir ve  östrojen ve progesteron hormonlarının takviyesi sağlanır. Bu süre geçici bir süreçtir. Ortalama olarak yılda 2-3 defa adet geciktirici kullanımına izin verilir. Aksi halde kadının adet döngüsünde istenmeyen sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bir adet geciktirme süreci maksimum 10 gündür. Verilen ilaçların yüzde yüz adeti geciktirme garantisi de yoktur. Eğer verilen ilaç, adeti geciktirmezse kanama görülecek ve ilaç dozu doktor tarafından arttırılacaktır.  Adet dönemini geciktirme ihtiyacı, genel olarak bir tatile çıkıldığında ya da bir seyahate çıkıldığında ortaya çıkar. Kadınlar, bazı dönemlerde adet kanama sorunu ile karşılaşmak istemezler. Bunu geciktirmek için de Östrojen ve Progesteron hormonlarını arttırıcı ilaçlara başvururlar.

Kadınlar Ne Zaman Hamile Kalabilir?

Döllenmeye hazır yumurtalar, sağlıklı kadınlarda  her ayın belli günlerinde, kadınların yumurtalıklarından döllenmeye hazır olmak üzere inerler. 2 mm çapında yumurtalar 2-4 gün süre ile döllenmeyi beklerler. Genelde bu süreç, adetin görüldüğü günden itibaren sayılarak 14-18. günde aktiftir. Kadının adet görme süresi önemsenmeden, 1. günden başlanarak 14. güne kadar beklenir ve cinsel ilişkiye girilerek bu süreçte gebelik sağlanır.  Hamile kalmak istemeyen kadınların bu süreçte cinsel ilişkiye girmemeleri gerekir. Söz konusu takvim; adetin görüldüğü birinci günden saymaya başlayarak 14. gün ile 18.gün arasındaki aralıktır. Bu 4 günlük süreçte, cinsel ilişki olursa, sağlıklı kadınlar hamile kalabilir. Sonrasındaki cinsel birleşme, bir dahaki döngüye kadar gebeliğe neden olmaz.

Adet Geciktirmenin Yan Etkileri

Adeti bir nedenden geciktirmek isteyen kadınların, doktora başvurarak Östrojen ve Progesteron hormonlarını takviye edecek ilaçlar almaları durumunda, adet 10 gün geciktirilebilir. Yan etkisi de meme uçlarında şişme ve ağrı, ödem olarak ortaya çıkabilir. Bir dahaki kanamada daha çok ve daha yoğun kan görülebilir. Doktor tarafından reçete edilen adet geciktirici ilaçlar, günde 2 ya da 3 defa alınarak gecikme sağlanır. Adet geciktirme ile oluşacak yan etkilerin, her kadın için aynı sonuçlar doğuracağı söylenemez. Kadının bünyesine kilosuna yaşına göre ve beslenme egzersiz yapıp yapmadığına, kronik hastalıklarının olup olmadığına göre değişebilir.  Adet geciktirici ilaçların, hamileliği önlediği konusu merak edilen bir konudur. Sadece bu ilaçları kullanarak hamile kalma riski ortadan kalkmaz. Bunun için, bu ilaçlarla beraber, doğum kontrol haplarının da kullanılması gerekir. Adet geciktirme ile ilgili sorularınızı bu makalenin altındaki yorumlar bölümünde paylaşabilirsiniz.

Dolmakalem
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM