Emekli Aylığı Hesaplama
Neredeyse herkesin hayali olan emeklilik için toplumda kesin bir bilginin bilinmediği emekli aylığı hesaplama kolay yoldan yapılabilmektedir.
Emekli aylığı hesaplama işlemi için emekli kişinin bazı bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır. İşverenler sigortalı çalışanlar adına aylık olarak çalışanın brüt maaşından kesmek suretiyle SGK prim ödemesi yapmaktadırlar. Yapılan bu prim kesintisi sigortalı çalışanlara belirli bir iş günü primini ve yaşı doldurmaları halinde emekli maaşı olarak geri ödenmektedir. Böylece çalışan kişiler her ay maaşlarından yapılan ufak kesintilerle aslında yaşlılık durumları için birikim yapmaktadırlar. Emekli maaşı hesaplama için bazı kriterler bulunmaktadır. Buna göre emekli maaşı hesabı aylık bağlanma oranı çerçevesinde hesaplanmaktadır.
Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Emekli maaşının hesaplanması için aslında herkesin uygulayabileceği çok kolay ve anlaşılır bir formül bulunmaktadır. Aylık bağlanma oranı hesaplamasında oran %60 olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede ilk defa 2000 yılından önce 4A olarak adlandırılan SGK girişi yapılmış kişilerin maaşı; gösterge rakamı X aylık bağlanma oranı X katsayı şeklinde yapılabilmektedir. Emekli maaşı kullanılırken baz alınan değerler mevcut yılın değil bir önceki yılın değerleri olmak zorundadır.
Aksi halde tahmini ya da yanlış bir sonuca ulaşırsınız. Emekli maaşının hesaplanması için belirtilen formül ışığında bir önceki senin değerleri baz alınmalıdır. Gösterge rakamının bulunması için; kişinin yıllık ortalama kazancı hesaplanır. Daha sonra bu ortalama kazanç dahilinde elde edilen 10 yıllık kazanç 10’a bölünür. Bu hesap sonrası elde edilen miktar, gösterge tablosunda en yakın değere denk getirilerek gösterge rakamı bulunur. Katsayı için güncel rakamlar belirlenmektedir. Önceki yılın belirlenmiş katsayı değer, baz alacağınız değer olmalıdır. Bu çerçevede maaş hesap yapılabilmektedir.
4A, 4B ve 4C Emekli Maaş Hesaplaması
Pek çok çalışanın en fazla merak ettiği konulardan biri olan emekli maaşı hesaplaması yapılan sigorta çeşitlerine göre farklı olmaktadır. 4A SGK emeklisi olacak kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan web sitesi üzerinden T. C. kimlik numarası, SSK
Buradan hizmet dökümü sayfası içinde yer alan 4B emekli maaşı hesaplama seçeneğini seçerek esnaf ya da tarım işçisi seçeneklerini tercih etmesi yeterli olacaktır. 4C kamu çalışanlarında ise alacakları emekli maaşı hesaplaması için Sosyal Güvenlik Kurumu web sitesine giriş yaparak öğrenmek istediği tüm sorulara cevap bulacaktır. Bunun için yapması gereken sayfa üzerinde yer alan forma tüm gerekli kimlik bilgilerini eksiksiz olarak doldurması gerekmektedir.
Emekli Maaşları Ne Kadar?
Emeklilerin bağlı oldukları kurumların ve aldıkları yıllık brüt maaş ücretleri emekli maaşları ne kadar sorusuna net bir cevap verilmemesine neden olmaktadır. Emekli kişilerin ne kadar maaş alacakları 10 yıllık ortalama kazançlarına göre belirlenmektedir. Bu sebeple net olarak belirlenmiş emekli maaşı bulunmamaktadır. SSK’dan, tarımdan ya da Bağ-Kur’dan emekli olmuş kişilerin oranları farklı şekilde belirlenmektedir.
Emekli Maaşı Sorgulama
Emekli maaşı hakkında doğru bilgilere ulaşmak için tüm çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan resmi web sitesine giriş yaparak emekli maaşlarını sorgulamaları mümkün olmaktadır. Ancak 4A, 4B ve 4C gibi farklı sigorta sistemlerinde emekli maaşı sorgulaması yapmak için ayrı hesaplama sayfalarına giriş yapılması gerekmektedir. emekli olmak için gerekli olan tüm şartları yerine getiren kişiler alacakları maaşları öğrenmek için sorgulama yapmaktadır.