Dolar 34,2566
Euro 37,5195
Altın 2.895,88
BİST 8.964,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27 °C
Az Bulutlu

Asgari Ücretle Çalışan Bir İşçinin Hakları Nelerdir?

17.01.2022
A+
A-
Asgari Ücretle Çalışan Bir İşçinin Hakları Nelerdir?
Tanıtım Yazısı

Asgari ücret, vatandaşın temel ihtiyaçlarını karşılamasına yetecek miktardaki en düşük ücret anlamına gelmektedir. Asgari ücretten düşük miktarda maaşla işçi çalıştırmak ise yasaktır.

Asgari ücret her yıl, yıl sonu tekrardan yeni rakamıyla karşımıza çıkar.

Asgari Ücret Alan İşçinin Hakları Nelerdir?

Asgari ücret ile çalışan bir işçi, maaşını tam yani eksiksiz olarak alma hakkına sahiptir. Maaşı eksik olduğunda veya geç yatırıldığında, hukuki süreç başlatabilir. Bu durum zaten etik olmaz. Hatta işçiye maaşını teri kurumadan vermek gerekir.

Aynı şekilde asgari ücretli bir işçi, sigorta isteme hakkına da sahiptir. Bütün iş yerleri sigorta yapmak zorundadır. Ayrıca iş yerleri, işçilerin iş yapabilirliğini test etmek için onları deneme sürecine alabilir. Bu deneme sürecinde de yine sigorta yapmak durumundadırlar.

Ayrıca asgari ücretli bir işçinin kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı hakkı da bulunmaktadır. Bu hakların ne olduğu konusuna gelecek olursak; eğer işçi haksız yere işten çıkarıldıysa veya iş yerinden kaynaklı bir sorundan dolayı işten çıkarılmak durumunda kaldıysa, işte o zaman kıdem tazminatı alma hakkı olur. Kıdem tazminatı, işçinin aynı yerde 1 yıl kesintisiz çalışması durumunda ödenir. İşten çıkarma veya ayrılma durumunda, bir süre öncesinde karşı tarafa durumun bildirilmesi gerekir. Eğer bildirilmezse de çalışma süresine göre işçiye ihbar tazminatı ödenmektedir.

Ayrıca bir yılını dolduran tüm işçilerin ücretli izin hakları bulunmaktadır. Yıllık izinler ise, işçinin iş yerindeki çalıştığı yıllar arttıkça artış göstermektedir. Yani işe başlayalı 3 yıl olmuş işçi ile 7 yıl olmuş işçi aynı yıllık izin hakkına sahip olmaz. 7 yıldır çalışanın yıllık izni daha fazla olacaktır. Ayrıca 18 yaşından küçüklere ve 50 yaşından büyüklere verilen yıllık izin süresinin de şartı 20 günden az olmamasıdır.

Haftalık izin hakkı da yine asgari ücretli işçinin haklarından biridir. Haftada en az 1 gün izin verilmesi mecburidir.

Ayrıca gün içerisinde de mola hakkı mevcuttur. Bu da işçilerin yine en doğal haklarından birisidir. 8 saat boyunca hiç dinlenmeden işçi çalıştırmak zaten işçiye eziyet olacağı gibi aynı zamanda da verimi düşürür. İşçi sonuçta yaşamsal faaliyetlerine de devam etmek durumundadır. Yeme içme, tuvalete gitme vs. gibi. Verilen kısa süreli dinlenme molasında ihtiyaçlarını giderebilir.

Haksız Yere İşten Çıkarılan Asgari Ücretli Ne Yapmalıdır?

Haksız yere işten çıkarılan bir asgari ücretli işçi, işe iade davası açarak tekrar ise dönüş yapabilir. İşe dönüş hakkı da yine asgari ücretle çalışan işçinin haklarından biridir. Haksız yere işten çıkarılan işçi mağdur durumunda olduğu için bu da yine en doğal haklarından biridir.

Ülkemizde asgari ücretle geçim de kolay değildir. Bazı insanlar maalesef kazandıkları yüklü miktar paralar için şükretmek yerine şikayet ederken, bazıları ise kazandıkları asgari ücrete şükretmektedir.

Dolmakalem
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.