Dolar 32,3416
Euro 35,1000
Altın 2.310,41
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21 °C
Açık

Düz Kafa Sendromu Nedir, Nasıl Tedavi Ettirilmelidir?

11.09.2022
A+
A-
Düz Kafa Sendromu Nedir, Nasıl Tedavi Ettirilmelidir?
Tanıtım Yazısı

İnsanın vücudunda belki de en hızlı gelişen ve büyüme özelliği gösteren bölüm kafa olmaktadır. Doğumda bebeğin kafası yaklaşık olarak vücudun 4’te 1’i oranındadır. Bebeğin vücudunun büyümeye başlamasıyla beraber aynı zamanda bu oranda azalmaya başlayacaktır. Başın büyüklüğü beynin ve kafatası kemiklerinin büyüme oranları ile paralel bir şekilde gelişim göstermektedir. Düz kafa sendromu ile ilgili detayları görmek mümkündür.

Düz Kafa Sendromu Görülme Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde sıklıkla görülmekte olan kafadaki şekil bozukluğu düz kafa sendromu ismi ile bilinir. Yani düz kafa sendromu genellikle bebeğin kafasının dış sebeplerden kaynaklı anormal bir şekil almasından ortaya çıkmaktadır. Başın belli bir bölgesine devamlı uygulanan basınç, bebeğin kafa şeklinde doğrudan bir etki oluşturacaktır. Bebeğin kafasında ortaya çıkarmak asimetrik şekil bozukluğu doğumdan sonra ya da ilk aylarda kendini belli edecektir. Bebeklerde kafa şekil bozukluklarına ve kafanın bazı bölümlerinde düzleşmelere sebep olan etmenler şu şekilde aşağıda sıralanmıştır.

  • Doğum şeklinin sezaryen veya normal doğum olması
  • Bebeğin Fazla büyük olması
  • Doğum sonrasında bebeğin yatış pozisyonu
  • Bebeğin anne karnındaki pozisyonu
  • Hamilelikte karın içindeki bir ortam bulunması
  • Çoğul gebelikler ile gebelikte annenin amnios sıvısının az olması

Bebeklerde düz kafa sendromu durumuna sebep olan durumlardan bir tanesi de tortikolis olarak isimlendirilen eğri boyun yapısıdır. Yani genellikle doğum travması neticesinde boyun kasının içerisinde kanama bulunması, eğrilik ve başın belli bir yöne doğru eğilmesi ile neticelenebilir. Tortikolis olarak isimlendirilen bu durumda düz kafa sendromu probleminin ortaya çıkmasına sebep olan diğer bir faktördür.

Erken Tanı Konulması Ve Tedavi Uygulamaları Gerçekleştirilmelidir

Bebeklerde uyuma pozisyonu, bir şekilde oluşan düz kafa sendromu tedavi edilmesi mümkün olan bir durumdur. Fakat öncesinde bu sendromu sebep olan etmenler öğrenilmeli ve altta yatan başka bir problemin olup olmadığı ortaya çıkarılmalıdır. Bebek, bir muayene aşamasından geçildiğinde uzman hekim bebeğin kafa şeklinde ve yatış pozisyonuna çok dikkat edecektir. Özellikle düz kafa sendromu tanısı ilk 6 aylık dönem içerisinde belirlenebilir. Her hastalıkta olduğu gibi aynı şekilde bu sendromda da erken tanı ve tedavi oldukça önem arz etmektedir.

Uzmanların yapmış oldukları açıklamalara göre tedavi, 1 yaşa kadar uygulamazsa kalıcı olabiliyor. Bebekteki düz kafa sendromu çocuk da 1 yaşına kadar tedavi edici ise eğer bu problem ortadan kalkacaktır. Fakat edilmezse kafada bazı şekil bozukluklarının oluşması da oluşabilecek ihtimaller arasında yer almaktadır.

Dolmakalem