Dolar 35,4856
Euro 36,4774
Altın 3.091,70
BİST 9.977,94

Florür Zararları Yararları

01.12.2021
A+
A-
Florür Zararları Yararları

Florür kemik ve diş oluşumunda en gerekli olan iyonlardan birisidir. Yetişkin kişilerin ortalama olarak günlük 2-3 miligram kadar flor ihtiyacı bulunmaktadır.  Flor en fazla balıklar ve bazı bitkilerde bulunmaktadır. Son zamanlarda florürün faydaları kadar zararlarının da araştırılmaya başlanması florür hakkında bazı bilgilerin merak edilmesine neden olmaktadır. Hatta diş macunlarının içinde bulunan florür miktarının yetişkin ve çocukların sağlığını tehdit ettiği hakkında bilgiler ortaya yayılarak insanların kafasının karışmasına bile neden olunduğu söylenilebilir. Florür zararları yararları araştırması yapılırken aslında florürürün kullanım miktarının önerilenin üzerinde veya önerilenin altında kullanımının yapılmasının zararları ve faydaları araştırılmalıdır. Zira florür çok fazla kullanıldığında zararı normal seviyede kullanıldığında faydası olan bir iyondur.

Florür Faydaları

Florür 7 eser elementinden birisidir. Kemik ve diş sağlığın koruyucu etkisi bulunan florür, diş çürüklerine karşı dişlerin korunmasını sağlar. Florürürün diş sağlığını koruması 1930 yılında keşfedilmiş ve o yıllardan bu yana florür diş macunlarının içeriğinde kullanılmaya başlanmıştır. Florür diş macunu haricinde çayda da bulunmaktadır. Ortalama olarak bir fincan cay tüketiminde insanlar 0.1-0.12 mg florür alabilmektedir. FDA’nın vermiş olduğu tavsiyelere göre, günlük olarak erkeklerin 4 kadınların ise 3 mg kadar florür alması gereklidir. Florür çay ve diş macunu haricinde; balık, karides, karaciğer, böbrek gibi besinlerde de bulunmaktadır. Diş macunu kullanımında florürün fazla alınmaması için dikkatli davranılması gerekir. Dişlerin fırçalanma esnasında az miktarda diş macunu kullanılması florürün fazla alımını engelleyebilir.

Florürün Zararları

Florürü zararlı hale sokan aslında bu elementin vücutta birikmesidir. Mikrop öldürücü, bakteriyel enzim aktivitesini azaltarak bakterilerin gelişimini durdurucu etkisi bulunan florür çok fazla kullanıldığında zararlıdır. Vücuttan atılımı çok zor olan florürün kullanımının dikkatli yapılması dahilinde florür zararları görülmemektedir. Peki; florürün bilinen zararları nelerdir?

  • Florürün zararları vücutta birikmeye başladığında ortaya çıkmaktadır. İnsan vücudunda birikmeye başlayan florür skeletal florozis isimli romatizmal bir hastalığın görülmesine neden olabiliyor.
  • Florürün belirlenen düzey dışında fazla alınması tiroit hormonlarında azalmaya neden oluyor.
  • Beyinde biriken florür yetişkinlerde ve çocuklarda IQ düşüklüğüne neden olabiliyor.

ETİKETLER:
Dolmakalem
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.