Hemoroid Hastalığı Nedir?
Halkın kendi arasında basur olarak tanımladığı hastalığa hemoroid denilmektedir. Bu hastalık bir makat rahatsızlığı olarak geçmektedir. Tahmin edileceği üzere basur, halk arasında oldukça yaygın bir hastalık olarak bilindiği için herkesin bu rahatsızlık hakkında birçok fikri olmaktadır.
Gerçekte hemoroid, anal kanal yolunun son kısmındaki anüs bölümünde olan hemoroid ismindeki damarlı yapının şişip büyümesi ve makattan aşağı sarkarak memecik oluşturmasıyla oluşan bir hastalıktır. Hastalığın türü, bu memeciklerin iç veya dış konumda oluşmasına göre 2 şekilde görülebilmektedir.
Bununla beraber iç hemoroitin de kendi arasında 4 evreden oluştuğunu ve bu evrelerin de makattan sarkma hallerine göre incelendiğini hatırlatmak gerekmektedir. Hemoroid denilen bu hastalık kabızlık, aşırı ıkınma veya normal doğum gibi makat bölgesinde aşırı baskıya sebep olan durumlar yüzünden ortaya çıkabilmektedir.
Baskının beraberinde bu hastalığın oluşması için zemin hazırlanmış olmaktadır. Hatta gebelik döneminde anne karnındaki büyüyen bebeğin bölgede oluşturduğu baskıdan dolayı basur oluşması gözlemlenebilmektedir. Ayrıca fazla kilolu biri olmak, uzun süreler boyunca oturmak, sık yaşanan kabızlık durumu, ishal ve tuvaletini sürekli ertelemek gibi nedenler de bu rahatsızlığa neden olabilmektedir.
Hemoroid Belirtileri Neler?
Peki, gelelim hemoroitin belirtilerinin neler olduğuna:
- Makat bölgesinde oluşan ağrılar
- Vücutta seyreden halsizlik
- Vücutta oluşan yorgunluk
- Yapılan dışkıda ortaya çıkan kan görülme durumu
- Baş dönmesi
- Rektal bölgede gözüken kanama
- Bölgede akıntı görülmesi
- Anüs bölgesindeki kaşıntı
- Makatta bulunan ıslaklık hissiyatı
- Dışkılama sürecindeki görülen düzensizlik
- Dışkı yaparken hissedilen ağrı veya yanma gibi durumlar
Makatta oluşan şişlik gibi durumlar hemoroid hastalığının oluşmasındaki belirtilerin tamamına yakını olarak bilinmektedir. Bu belirtiler daha çok sporcularda, yetişkin ve yaşlılarda, hamile veya gebelik dönemindeki kadınlarda, bağırsak kanseri veya rahatsızlığı olduğu bilinen kişilerde, düzensiz tuvalete çıkanlarda ve oturarak çalışan insanlarda görülebilmektedir.
Hemoroid İçin Tedavi Yöntemleri Neler?
İlk olarak hemoroid hastalığından şüphe eden bir kişinin mutlaka en yakındaki bir uzmana giderek muayene edilmesi gerekmektedir. Çünkü halk arasında yaygın olarak bilinen tedavisel yöntemlerle iyileşmesi olası değildir. Bu hastalıkta genelde utanıldığı veya çekinildiği için erken tanı çok zor gerçekleşmektedir.
Muayene olduktan sonra şüphe arttığı takdirde bazı durumlarda kolonoskopi uygulamak da gerekebilmektedir. Bu şekilde tanı konulduğu andan itibaren tedaviye başlanabilir. Bu tedavi ufak şekildeki bir cerrahi müdahale veya ilaç tedavisi şeklinde olabilmektedir. Ayrıca, hemoroid eğer kabızlık yüzünden oluşmuş şekilde ise hastaya kabızlık giderici ilaçlar veya lavman tedavisi uygulanabileceğini de hatırlatmak gerekmektedir.