Dolar 32,4687
Euro 34,7835
Altın 2.442,74
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18 °C
Az Bulutlu

Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir?

04.02.2022
A+
A-
Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir?
Tanıtım Yazısı

Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir?

Kalıtsal hastalıklar insanlık tarihinin başlangıcından bu yana tehdit oluşturmaktadır. Bu hastalıkların önceden tespit edilerek önlem alınması ve tedavi edilmesi son derece önemlidir.

Kalıtsal Hastalık Nedir?

Kalıtsal hastalıklar nesilden nesle aktarılmaktadır. Herhangi bir bireyin genlerinde oluşan genetik bir hata bu kişi ile belirli bozukluklara sebep olmaktadır. Hata oluşan bu genler döllenme sırasında erkek ya da kadın tarafından yumurtaya gönderilen genlerden herhangi biri olursa bu hastalık kalıtsal olur. Yani kalıtsal hastalıklar anne ya da baba da bulunan genetik bir hastalığın yavruya da aktarılması durumudur.

Kalıtsal hastalıkların önceden teşhis edilerek tedavi edilmesi ya da en kötü ihtimalle önlem alınması mümkündür. bu nedenle kişilerin kalıtsal hastalıkları ile ilgili doktorlarını bilgilendirmeleri son derece önemlidir.

Kalıtsal Hastalıklar Tedavi Edilebilir Mi?

Kalıtsal hastalıkların bir kısmının tedavisi bulunmaktadır. Bunun dışında anne ya da babada bulunduğu bilinen bir kalıtsal hastalığın çocuğa da geçmemesi için belirli ilaçlar uygulanabilmektedir.

Çocukta kalıtsal bir hastalığın bulunduğu ya da bulunacağı tespit edildikten sonra tedavi aşamaları denenir. Kalıtsal hastalıkların önemli bir kısmı hayati risk oluşturmadığı için Doktorlar tarafından tedavi edilmesi gerekli görülmeyebilir. Ancak bunun dışında kişinin sağlığını tehdit eden önemli ve sonraki nesillere aktarılmak ihtimali olan kalıtsal hastalıklar da bulunmaktadır.

Hangi Hastalıklar Kalıtsaldır?

Kalıtsal hastalıklarda belki de en tehlikelisi yumurtalık kanseridir. Kadınlarda görülen bu hastalık anne bireyler tarafından çocuklara aktarılmaktadır.

Bunun dışında yine son derece tehlikeli ve riskli olan hastalıklardan biri de hemofili. Kanın pıhtılaşmasını engelleyen bu hastalık çocuklara anne ve babadan geçmektedir.

Kişinin cildinde renk hücresi olarak bilinen hücrelerin melanin üretememesi durumunda gözlenen hastalık albino hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalığın herhangi bir hayati tehlikesi olmasa da fiziksel görünümü etkilemektedir. Hastalığın herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır.

Yine kalıtsal hastalıklardan biri olan ve okullarda sıkça öğretilen balık pulu hastalığının da kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Uygulanan yöntemler bazı bireylerde işe yararken bazı bireylerde etkisiz kalmaktadır. aynı zamanda tedavi süreci tamamlandıktan sonra tekrar hastalığın belirtilerini gösteren hastalar da bulunmaktadır.

Dolmakalem
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.