Dolar 32,2682
Euro 34,7549
Altın 2.406,28
BİST 10.282,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25 °C
Parçalı Bulutlu

Astigmatizma Nedir?

15.11.2023
A+
A-
Astigmatizma Nedir?
Tanıtım Yazısı

Astigmat, genellikle gözün korneasının (gözün dış yüzeyinde bulunan saydam tabaka) düzgün olmayan bir şekle sahip olmasından kaynaklanan bir görme bozukluğudur. Normal bir kornea, yuvarlanmış bir top gibi eşit bir şekilde kavisli olarak düşünülebilir. Astigmatizması olan bir kişide, kornea daha çok Amerikan futbolu topuna benzer şekilde, bir yönde daha kavisli ve diğer yönde daha düzdür.

Bu durum, ışığın göze girerken düzgün bir şekilde odaklanamamasına neden olur, bu da görüntünün bazı kısımlarının bulanık görünmesine neden olabilir. Astigmatlı kişiler genellikle hem uzakta hem de yakında olan şeyleri bulanık veya bozuk görebilirler.

Astigmat, genellikle doğuştan gelir ve bir kişi yaşlandıkça değişebilir. Gözlükler, kontakt lensler veya düzeltici göz ameliyatı ile tedavi edilebilir. Eğer astigmatizmanız varsa ve bununla ilgili şikayetleriniz artıyorsa, bir göz doktoruyla görüşmekte fayda vardır. Doktorunuz en uygun tedavi seçeneklerini size önerecektir.

Astigmatın Nedenleri Nelerdir?

Astigmat, daha çok doğştan gelen bir durumdur ve genellikle korneanın (gözün dış tabakası) veya lensin düzgün olmayan şeklinden kaynaklanır. Kornea ve lens, normalde yuvarlak olmalıdır. Ancak astigmatizmada, bir veya her ikisi oval şeklinde olabilir. Bu, ışığın göze düzgün bir şekilde odaklanmasını engeller, görüşün bozulmasına neden olur.

Astigmatın nedenleri genellikle tam olarak bilinmemekle birlikte, bazı faktörlerin etkili olabileceği düşünülmektedir. Bu faktörler arasında:

1. Genetik faktörler: Astigmat, genellikle aileler arasında geçer. Eğer ailenizde astigmat varsa, sizde de görülme olasılığı daha yüksektir.

2. Göz yaralanmaları: Göz yüzeyindeki korneada oluşan bir yara izi, astigmata neden olabilir.

3. Göz ameliyatları: Belirli tipte göz operasyonları astigmat gibi yeniden şekillenme sorunlarına neden olabilir.

4. Keratoconus: Bu, korneanın incelmesi ve koni şeklini alması ile karakterize nadir bir durumdur. Bu durum aynı zamanda astigmatizma neden olabilir.

Astigmatizma Dereceleri Nelerdir?

Astigmatizma dereceleri, bu görme bozukluğunun ne kadar şiddetli olduğunu belirlemek için kullanılır ve genellikle silindir (cyl) olarak belirtilen bir ölçümle ifade edilir. Optometristler ve oftalmologlar, gözlük veya kontakt lenslerin reçetelerinde bu ‘silindir’ değerini kullanırlar.

– Hafif astigmatizma: Silindir değeri genellikle 0.00 – 1.00 dioptri arasında olan astigmatizmanın hafif formunu ifade eder. Hafif astigmatizma genellikle kişinin görüşünü önemli ölçüde etkilemez ve tedavi gerektirmeyebilir.

– Orta astigmatizma: Silindir değeri 1.00 – 2.00 dioptri arasında olan astigmatizma. Görüşte belirgin bozulmaya neden olabilir ve genellikle gözlük veya kontakt lens ile düzeltilir.

– Ağır ya da yüksek astigmatizma: Silindir değeri 2.00 dioptri üzerinde olan astigmatizma olarak tanımlanır. Bu şiddetli bozulma genellikle görüşü önemli ölçüde etkiler ve tedavi gerektirir.

Bu değerler genellikle bir gözlük veya kontakt lens reçetesinde, astigmatizmayı düzeltmek için gerekli olan lens gücünü belirlemeye yardımcı olur.

Astigmatın Belirtileri Nelerdir?

Astigmat genellikle bulanık veya bozuk görüşle sonuçlanır. Ancak, herkesin bu durumu biraz farklı bir şekilde deneyimleyebileceğini ve belirtilerin her zaman açıkça farkedilmeyeceğini unutmamak önemlidir. Aşağıda astigmatın en yaygın belirtileri verilmiştir:

1. Ani düzgün olmayan veya bulanıklaşan görüş
2. Okuma veya yakındaki nesnelere odaklanma zorluğu
3. Uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesi
4. Gözlerde ağrı veya rahatsızlık.
5. Ciddi baş ağrıları
6. Göz yorgunluğu veya sürekli olarak gözleri ovma ihtiyacı.
7. Işıklara ve parlak yüzeylere karşı hassasiyet.

Bu belirtilerden bir ya da daha fazlasını deneyimliyorsanız, bir göz doktoruna başvurup bir göz muayenesi yaptırmanız önemlidir. Yetişkinler ve çocuklar dahil herkes astigmat geliştirebilir, bu yüzden düzenli göz muayeneleri önemlidir.

Astigmat Nasıl Tedavi Edilir?

Astigmat tedavisinde üç ana seçenek bulunur; gözlükler, kontakt lensler ve refraktif cerrahi.

1. Gözlükler: En basit ve sorunsuz tedavi şekli, normal görüşü sağlamak için özel lenslere sahip gözlüklerin kullanılmasıdır.

2. Kontakt Lensler: Hem yumuşak hem de sert (gaz geçirgen) kontakt lensler, astigmatı düzeltebilir. Torik lensler olarak bilinen özel kontakt lensler genellikle astigmat için tercih edilir.

3. Refraktif Cerrahi: Astigmatı düzeltmek için kullanılan bir diğer yöntem ise refraktif cerrahidir. Refraktif cerrahi, gözün korneasının şeklini değiştirerek görme bozukluklarını tedavi etmeye çalışır. LASIK ve PRK en sık uygulanan refraktif cerrahi yöntemleridir.

Hangi tedavi yönteminin en uygun olduğuna, hastanın astigmatın derecesi, yaşam tarzı, genel sağlık durumu ve kişisel tercihlerine bağlı olarak bir göz doktoru karar verir.

 

 

Op.Dr.Mustafa EREN
11 Mayıs 1983 tarihinde Kayseri’de doğdum . İlkokul ve ortaokul öğrenimini Kayseri’de tamamladım. Lise eğitimime Bursa Işıklar Askeri Lisesinde devam ettim. Üniversite eğitimimi Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisinden aldım. Tıp doktoru ünvanı kazandıktan sonra Türkiye Uzmanlık Sınavında Türkiye derecesi yaparak GÖZ UZMANLIĞI’nı kazandım. Ankara GATA Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında 4 yıl göz uzmanlığı eğitimi aldım. 2014 yılında göz uzmanlığı eğitimini başarıyla tamamlayarak GÖZ HASTALIKLARI CERRAHİSİ VE UZMANI oldum. 2014-2016 yılları arasında Aksaz Asker Hastanesinde 2016-2021 yılları arasında Marmaris Devlet Hastanesinde Göz Hastalıkları Uzmanı olarak çalıştım. 2021 Eylül ayından itibaren Marmaris’de kendi özel kliniğimde görevime devam etmekteyim. İngilizce bilmekte ve de göz hastalıkları konusunda birçok poster, makale ve bilimsel yayınım mevcuttur.