Dolar 32,5316
Euro 34,9229
Altın 2.424,64
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22 °C
Az Bulutlu

İşten Kendi İsteğiyle Ayrılan İşçi İhbar Tazminatı Alabilir Mi?

19.01.2022
A+
A-
İşten Kendi İsteğiyle Ayrılan İşçi İhbar Tazminatı Alabilir Mi?
Tanıtım Yazısı

İşten Kendi İsteğiyle Ayrılan İşçi İhbar Tazminatı Alabilir Mi?

İş Kanunu’nda da belirtilmiş olduğu gibi işten kendi isteği ile ayrılan yani istifa eden işçinin tazminat isteme hakkı yoktur. İşten kendi isteğiyle ayrılan işçi, hangi hallerde ihbar tazminatı alabilir? Merak edilen sorunun cevabı ve çok daha fazlası makalenin devamında…

Bir nedene dayanmadan istifa eden yani işten ayrılan işçi, tazminat hakkını otomatikman kaybeder. Hatta ihbar süresinde bağlı kalmaksızın istifa etmesi halinde işverene tazminat ödemek zorunda değil kalabilir. İşçi ile işveren arasında herhangi bir anlaşmazlık konusu olan tutarlardan bir tanesi ise ihbar tazminatıdır. İşveren ile işçinin bilmesi gereken en önemli kriterlerden birisi ihbar tazminatı olarak karşımıza çıkmaktadır.

İhbar tazminatı, işçinin işten haber verilmeden ya da ihbar süresi bitmeden önce işveren tarafından işçiye ödemek zorunda olan tutar olarak bilinir. Bu durum, tam tersi açısından da geçerlidir. Yani işçiyi, kanunda belirtilmiştir süreler dahilinde haber vermeden işini bırakırsa işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalacaktır.

İstifa Eden İşçinin İhbar Tazminatı Alabileceği Haller Nelerdir?

İş sözleşmelerinin feshinden önce bildirim süresine bağlı bir şekilde diğer tarafa yazılı bildirimde bulunulması esas olarak görülmüştür. İşten ayrılma hakkı yani istifa etmek isteyen işçi, sağlık sebeplerini, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık ya da işin durması gibi çeşitli sebepler haricindeki işten ayrılma durumlarında işverene bildirim süresini dikkate almak suretiyle yazılı bildirimde bulunmakla mükelleftir.

İşçinin kendi isteği ile işten istifa etmesi yani ayrılması halinde ayrılmanın sebebi, önemli taşınmak sizin herhangi bir ihbar tazminatı hakkı meydana gelmemekte, böylesi bir istekte bulunamamaktadır. İşten ayrılmanın yukarıda sayılan sebepler haricinde bir gerekçeye dayanması ile işçinin bildirim süresine uymaksızın işi bırakması durumunda, işverenin talep etmesine bağlı bir şekilde işi bildirim süresine uymadan bırakan işçi, ihbar tazminatı ödemek zorunda kalacaktır.

Haklı Sebebe Dayanarak İstifa Etmiş (İşten Ayrılmış) İşçinin Alacakları Nelerdir?

Şimdi ise istifa eden yani işten ayrılan işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmişse o zaman araca bazı tazminatlar vardır ki onlar da şöyle sıralanabilir:

  • Ödenmeyen ücretlere yönelik alacaklar,
  • Kullanılmayan yıllık izin ücretleri,
  • Ulusal bayram, hafta tatil ile resmi tatillerde ki çalışmalar,
  • Fazla çalışmalar,
  • Kıdem tazminatı

Dolmakalem
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.