Retina Dekolmanı Nedir?
Retina dekolmanı, retinanın kendisini çevreleyen damar yatağından ayrılması durumudur. Retina, gözün arkasındaki ince, ışığa duyarlı tabakadır ve gördüğümüz görüntüleri beyne ileten sinir hücrelerini içerir. Bu yüzden retinanın yerinden ayrılması acil bir durumdur ve derhal tıbbi yardım gerektirir.
Başlıklar
Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?
Retina dekolmanı, genellikle belirgin belirtilerle kendini gösterir. İşte bu belirtilerden bazıları:
1. Yeni uçuşan cisim veya noktalar görme: Bu işaretler genellikle bir veya iki gözde görülürler ve ani bir şekilde ortaya çıkarlar. Bu durum genellikle gözdeki vitreöz jelde veya retina yüzeyinde bir değişikliği işaret eder.
2. Görmek için sadece periferik (yan) görüşün kullanılıyor olması: Retina dekolmanı olan bir kişi bazen doğrudan bakmayı gerektirecek şekilde merkezi görme yeteneğini kaybedebileceğinden, bu belirti çoğu zaman hemen fark edilmez.
3. Flaş görme ya da parlamalar: Retina dekolmanı olan kişilerde sıkça görülen belirtilerdendir. Genellikle bir kişi gözünün kenarlarında ışık parlaması veya kıvılcım çakması gibi bir şeyler görür.
4. Görüş alanında karanlık bir perdeletme veya örtü hissi: Bu semptom, retina dekolmanı durumunda retina tabakasının geri kalanından ayrıldığında oluşur.
5. Keskin görme yeteneğinin hızla azalması
Retina Dekolmanının Tedavisi Nedir?
Retina dekolmanı tedavisindeki temel hedef, retinayı tekrar yerine sabitlemektir. Bu, genellikle cerrahi bir prosedür gerektirir. Vakanın durumuna ve şiddetine bağlı olarak, bazı durumlarda birden çok prosedür gerekebilir. İşte retina dekolmanı tedavisinde yaygın olarak kullanılan bazı teknikler:
1. Pnömatik retinopeksi: Bu prosedür sırasında, bir gaz kabarcığı göze enjekte edilir. Kabarcık, dekolmana neden olan sıvıyı iterek retinayı tekrar yerine sabitler.
2. Skleral heft: Bu prosedür sırasında, bir silikon malzeme göze yerleştirilir. Bu materyal, retinayı içeri doğru çekerek tekrar yerine sabitlemeye yardımcı olur.
3. Vitrektomi: Bu prosedür sırasında, göz içerisinden jelin bir kısmı çıkarılır ve yerine ya gaz ya da silikon yağ enjekte edilir. Retina daha sonra bu yeni malzeme yardımıyla yerine sabitlenir.
Tedavi edilmezse retina dekolmanı kalıcı görme kaybına neden olabilir.
Retina Yırtığının Tedavisi Nedir?
Retina yırtığı tedavisi, yırtığın durumuna ve yeri gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Ancak, genel yaklaşım, yırtığın büyümesini önlemek ve retina dekolmanını önlemektir. İşte retina yırtığı tedavisinde en sık kullanılan yöntemler:
1. Lazer Foterokoagülasyon: Bu tedavide, lazer ışınları retina yırtığı etrafında bir yanık döngüsü oluşur. Yanık izleri vücudun doğal iyileşme sürecinde bir skar oluşturur ve bu skar retina yırtığını kapatarak retinanın geri kalanına sabitler.
2. Kriyopeksi: Bu, lazer foterokoagülasyon benzeri bir prosedürdür, ancak bu sefer dondurma, retina yırtığını kapatarak ve retinanın geri kalanına sabitleyerek bir skar oluşturmak üzere kullanılır.
3. Pnömatik retinopeksi: Bu teknik, genellikle retina dekolmanı durumunda kullanılır, ancak bazı retina yırtığı durumlarında da etkili olabilir. Bir gaz kabarcığı göz içine enjekte edilir ve kabarcık, dekolmana neden olan sıvıyla değiştirilir ve yırtılan retinayı yerine iterek tedavi eder.
Her tedavi kişiye özel olarak belirlenir ve doktorunuz ilk olarak size en uygun tedaviyi belirlemek için gözünüzün tam bir muayenesini yapar. Bu nedenle, retinada herhangi bir yırtık veya hasar belirtisi varsa, hemen bir göz doktorunun yardımını almak önemlidir.
Retina Yırtığı ve Retina Dekolmanı Riski Açısından Kimler Retina Muayenesi Olmalıdır?
Belirli risk faktörlerine sahip olan kişilerin retina dekolmanı veya yırtığı gelişme riskleri daha yüksektir ve düzenli retina muayenelerine ihtiyaçları olabilir. Risk faktörlerine sahip olup olmadığını belirlemek için göz doktorunuza danışmanız önemlidir. Bu risk faktörleri arasında:
1. Yüksek miyopi: Miyopinin yüksek dereceleri genellikle retinada incelme ile sonuçlandığı için yırtık veya dekolman riskini arttırır.
2. Yaş: 50 yaşın üzerindeki kişilerde retina dekolman riski artar.
3. Retina hastalığı öyküsü: Kendiniz veya aile üyelerinizde daha önce retina yırtığı veya dekolmanı varsa, risk daha yüksektir.
4. Katarakt cerrahisi: Bu prosedür, özellikle yüksek miyopiye sahip kişilerde retina dekolman riskini arttırabilir.
5. Travma: Göz yaralanmaları veya şiddetli bir darbe de retina yırtığına veya dekolmanına neden olabilir.
Unutmayın, düzenli göz muayeneleri herkes için önemlidir. Retina dekolmanı veya yırtığı genellikle herhangi bir uyarı belirtisi olmadan gelişir ve tedavi için zaman kritiktir. Risk faktörleriniz olsun ya da olmasın, göz sağlığınızın en iyi şekilde korunması için düzenli olarak göz doktorunuza görünmeniz önemlidir.