Uyuz Hastalığı Nedir?
Uyuz, cilt katmanları içinde çoğalan eklembacaklı türlerinden biri olan akar adı verilen bir grup parazitin neden olduğu şiddetli kaşıntı ile karakterize bir cilt hastalığıdır. Herkes her yaşta, her yerden uyuza yakalanabilir ve kişisel hijyenini koruyan kişiler de hastalığa yakalanma riski altındadır.
Başlıklar
Uyuz Belirtileri Nelerdir?
Uyuzun en belirgin semptomlarından biri ciltte şiddetli kaşıntıdır ve şiddeti geceleri artar. Kaşıntı çocuklarda ve yaşlılarda daha şiddetli görülür ve çocuklarda cilt yüzeyinde ciddi yan etkiler görülebilir. Çoğu zaman, insanlar hastalığa ilk yakalandıktan birkaç gün sonra semptomlar göstermeye başlar.
Uyuz Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?
Sarcoptes scabieis, enfekte bir kişiyle doğrudan temas yoluyla yayılır ve uyuz, enfekte bir kişiden havlu veya nevresim gibi kişisel eşyalar kullanılarak da yayılabilir. Bu nedenle, birkaç aile üyesi aynı dönemde hastalığa yakalanabilir ve enfekte olmuş bir kişi, semptomlar ortaya çıkmadan önce hastalığı başka bir kişiye bulaştırabilir.
Uyuz Nasıl Teşhis Edilir?
Bir dermatolog, hastanın vücudundaki semptom ve belirtileri inceleyerek uyuz teşhisi koyabilir ve söz konusu kişinin aynı semptomları olan başka bir kişiyle doğrudan temas etmiş olması durumunda uyuz kapmış olması muhtemeldir. Bazen bir doktor, etkilenen kişinin cildinden biyopsi alarak sarkoptik parazitlerin varlığının belirtilerini arayarak bu hastalığı teşhis edebilir. Doktor, enfekte görünen bölgedeki cildi nazikçe ovalar ve ardından numuneyi mikroskop altında inceler. Bu genellikle hastaya herhangi bir acı vermez.
Uyuz Nasıl Tedavi Edilir?
Uyuz hastalığı tedavi edilmeden geçmediği için tedavi edilmelidir. Tedavi, tedavi eden doktorun reçetesine göre uygun bir merhem veya emülsiyon uygulanarak yapılır veya bazı ağır vakalarda doktor, hastaya ağız yoluyla alınan bazı ilaçları reçete edebilir. Uyuz hastalığı, hastanın durumuna göre tedavi edilir.
Bir kişiye uyuz bulaştığında, hastalığa neden olan parazitlerin bir kişiden diğerine bulaşmasını önlemek için kendisi ve onunla birlikte yaşayan tüm insanlar tedavi edilmelidir. Giysi, havlu ve nevresimlerin yıkanması önemlidir.
Tedavi sonrası
Uyuz tedavisi tamamlandıktan sonra kaşıntı iki ila dört hafta sürebilir ve vücudun uyuza neden olan akarların neden olduğu olası alerjik reaksiyonları yenmesi için bu süreye ihtiyacı vardır. Semptomlar 4 haftadan fazla devam ederse, hastanın ek bir tedaviye ihtiyacı olabilir.
Uyuz Nasıl Önlenebilir?
Hastalık şu şekilde önlenebilir:
- Hastalığa yakalanan kişi: Parazitlerin diğer insanlara bulaşmaması için hasta dikkatli olmalıdır.
- Enfekte kişinin bulunduğu ortamda bulunan kişiler: Bu hastalığa yakalanmış bir kişiyle fiziksel temastan kaçınılması ve kişisel eşya ve aletlerini kurcalamaması gerekir, örneğin: havlu ve kıyafetlerini enfeksiyonu önlemek için kullanmamalıdır.