Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28 °C
Az Bulutlu

Açık Nefrektomi Nasıl Yapılır?

12.01.2024
A+
A-
Açık Nefrektomi Nasıl Yapılır?
Tanıtım Yazısı

Açık Nefrektomi Nasıl Yapılır?

Böbrek nakli, hayatı tehdit eden böbrek yetmezliği durumunda uygulanan önemli bir tedavi yöntemidir. Nakil için hem alıcı hem de verici titiz bir tıbbi değerlendirmeden geçer. Bu değerlendirmeler sonucu uygun bulunurlarsa, alıcıya ve vericiye yönelik cerrahi işlemler planlanır.

Nefrektomi Nedir?

Nefrektomi, böbreğin vücuttan çıkarılmasını ifade eden medikal terimdir. İki temel nefrektomi yöntemi bulunmaktadır: Açık ve kapalı (laparoskopik) nefrektomi. Organ Nakli Merkezlerinde ise böbrek nakilleri, minimal invaziv müdahale olan Tam Laparoskopik yöntemi ile uygulanmaktadır.

Verici için Açık Nefrektomi Prosesi

Vericiden böbreğin çıkarılması işlemi açık nefrektomi ile gerçekleştirilebilir. Açık nefrektomi, geniş bir kesi ile böbreğin direkt olarak çıkarılmasını içeren geleneksel bir yöntemdir. Kapalı yani laparoskopik nefrektomiye kıyasla daha invaziv olan bu işlem, belirli durumlarda, örneğin böbreğin çok büyük kitleler veya anormal yapılar taşıdığı durumlarda tercih edilebilir.

Alıcı için Açık Nefrektomi Prosesi

Alıcıya açık nefrektomi işlemi uygulanırken, böbrek alıcının karın boşluğuna, genellikle sağ veya sol kasığına yerleştirilir. Pancreas nakli de öngörülen hastalarda, sol kasık böbrek için ayrılabilir ve sağ kasık pancreas için kullanılabilir. Genel durumlarda ise böbrek daha sık sağ kasığa konumlandırılır.

Alıcı ameliyatında cerrah tarafından ‘J’ harfi şeklini andıran, yaklaşık 15-20 cm uzunluğunda bir kesi açılır. Böbrek karın zarının arkasına, atar ve toplar damarları ile idrar yoluna bağlanacak şekilde yerleştirilir. Bu bağlantılar yapıldıktan sonra bölgeye bir dren yerleştirilir ve genellikle 3-4 gün sonra alınabilir.

İdrar yoluna yerleştirilen stent, idrar bağlantısının yapılması sırasında konulur ve 3-4 hafta sonra alınması gerekir. Bu işlem hafif bir anestezi altında, üroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Operasyon yeri, dikiş veya küçük klipslerle kapatılır. Bu klipsler ameliyattan 3 hafta sonra poliklinik ortamında çıkarılabilir.

Hasta Böbreklerin Alınması

Hasta böbreklerin alınması, sadece enfeksiyon, kanser gibi riskler taşıdıklarında ya da polikistik böbrek hastalığı gibi durumlarda gerekli olabilir. Diğer koşullarda, böbreklerin hastada kalmasında problem yoktur.

Doğal Açıklık Cerrahisi

Doğal açıklık cerrahisi ise, vajinal yoldan böbreğin çıkarılması yöntemidir. Bu işlem, özellikle kadın vericiler için uygulanan, estetik olarak daha üstün bir yöntem olup, iyileşme sürecini hızlandırabilir ve cerrahi iz bırakmayabilir.

Her cerrahi işlemde olduğu gibi, açık nefrektomi de yüksek derecede uzmanlık ve deneyim gerektiren karmaşık bir süreçtir. Alıcının ve vericinin iyiliği için en uygun işlem yöntemi, hekimlerin hastanın özel durumunu dikkate alarak belirlenecektir.

Dolmakalem