Dolar 32,5487
Euro 34,8620
Altın 2.424,10
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22 °C
Az Bulutlu

Bradikardi Nedir?

04.12.2021
A+
A-
Bradikardi Nedir?
Tanıtım Yazısı

Bradikardi (Kalbin Yavaş Atması) Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Tedavi Yöntemleri

Bradikardi yavaş kalp atımı anlamına gelmektedir. Dakikada 60 atıştan az olduğunda kalp atışı yavaş kabul edilir. Kalp atış hızı, sağ atriyumun üst kısmında bulunan SA düğümündeki elektriksel aktivitenin kendi kendine üretimi ile belirlenir. Elektriksel aktivite oradan kulakçıklara, A – V düğümüne ve oradan da kalbe, Atriyoventriküler hüzme (His demeti) bağlantıları yoluyla ilerler.

Bu süreç, endokrin bezlerine ek olarak otonom sinir sistemi tarafından düzenlenir, böylece en iyi kalp atışını korumak için nabız hızını vücudun farklı ihtiyaçlarına göre ayarlar.  Sağlıklı bir nabız hızı, heyecanlı ve stresli olduğunda ve fiziksel efor sonucu yüksektir ve ateş ( yüksek vücut ısısı ), azalmış kan hacmi ve dehidrasyon ile ilişkilidir .

Uyurken veya dinlenirken kalp atış hızı yavaştır. Yetişkinlerde nabız gençlere göre daha yavaştır. Dinlenme halindeki sporcuların kalp atış hızı özellikle düşüktür.

Bradikardi Belirtileri Nelerdir?

Yavaş bir nabız aşağıdaki gibi görünebilen düşük bir kalp atışına neden olur:

  • Zayıflık
  • Yorgunluk
  • Nefes darlığı
  • Göğüs kafesinde ağrı
  • Denge bozuklukları ve baş dönmesi
  • Bilinç kaybı ve ölüm

Bradikardinin Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Bradikardinin nedenleri şunları içerir:

  • Sempatik sinir sisteminden ilaçlar, parasempatik sinir sistemini uyaran ilaçlar, digoksin ve bazı kalsiyum kanal blokerleri gibi ilaçların etkisi, SA düğümünde elektriksel aktivitenin üretildiği hızın yavaşlamasına ve/veya bunun kalbin kulakçıklarına iletiminin bloke edilmesine bağlı olabilir.
  • Elektrolit dengesindeki bir bozukluk da bradikardiye neden olabilir.
  • Yavaş bir elektriksel aktivite üretimi nedeniyle (sinoatriyal düğümün işleyişindeki bir bozukluğun ikincil bir durumu olarak) veya kalbin kulakçıklarına geçişindeki bir rahatsızlık nedeniyle bradikardi olabilir.

Bradikardi Nasıl Teşhis Edilir?

Bradikardinin kalbin yavaşlamasına neden olan ilaçların kullanımına ikincil neden olmaması sağlanmalı ve potasyum seviyelerindeki dengesizlik dışlanmalı ve dışlanmalıdır. Kandaki kalsiyum ve magnezyum, bu bozukluğa neden olabilir.

Bradikardi Nasıl Tedavi Edilir?

Bradikardinin tedavi ihtiyacı (keskin bir şekilde azalmadığı sürece, dakikada 20 – 30 atıma kadar) semptomların başlangıcı ile belirlenir. Semptomlar kalp debisi ve nabız hacmi ile ilgilidir.

Yapay bir kalp pili, yalnızca elektriksel iletim sistemindeki ilk bozukluk teşhis edildikten sonra veya kalp atış hızını yavaşlatan ilaçların alınması gerektiğinde implante edilir ve bunlar durdurulamaz. Kalp pili implantasyonu, sağlıklı bir nabız hızı garanti eden ve çoğu fizyolojik ihtiyacı karşılayan en etkili, en güvenli ve en hayati tedavidir. Dolayısıyla kalp atışı ile alakalı herhangi bir rahatsızlık durumunda uygulanacak ilk tedavi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dolmakalem
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.