Dolar 32,3847
Euro 34,7172
Altın 2.418,27
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15 °C
Az Bulutlu

Kafein Faydaları ve Zararları Nelerdir?

24.11.2021
A+
A-
Kafein Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Tanıtım Yazısı

Ölçüsü doğru belirlendiğinde birçok faydası olan kafein ölçüsü çoğaltıldığında insan sağlığını olumlu yönde etkilemeyebilir. Kafein faydaları genellikle sinir sistemini etki aldığında görülmektedir. Öfke kontrolü, sakinleşme ve düşünce durumunda düzelme orta kararda alınmış kafeinin faydaları arasında sayılabilir.

Kafein Nedir?

Kafein tarihçesine baktığımız zaman ilk olarak 1819’de Friedrich Ferdinand Runge adlı bir Alman kimyager tarafından ortaya çıkarıldığını söyleyebiliriz. Çay, kakao, kahve gibi meyve veya yaprak şeklinde olan besinlerde bulunan kafein, uyarıcı etkiye sahiptir. Kakao, çay ve kahve gibi besinler içeriğinde yer alan kafein en fazla kahvede bulunur. Bu nedenden kafeinin ismi her zaman kahve ile birlikte anılır. Kola ve enerji içeceklerine daha sonradan eklenen kafeinin bu içecekler içinde de etkisi bulunmaktadır.

Kafeinin Faydaları Nelerdir?

Kafeinin insan sağlığına etkileri hakkında bilgi vermeden önce kafeinin sadece insanlar için değil hayvanlar için de kullanılan bir molekül olduğunu söyleyebiliriz. Örnek vermek gerekir ise birçok bitkinin varlığı kafein sayesinde doğada böcek ilacı olarak kullanılmaktadır. Böcek ilaçlarında kafein öldürücü olarak kullanılır. Kahvede daha fazla bulunan kafein gün içinde üç fincandan fazla tüketilmemelidir. Kafeinin ölçülü tüketilmesinin insan sağlığına büyük faydaları vardır. Peki insan sağlığı için kafeinin faydaları nelerdir?

  • Enerji verici etkisi ile bilinen kafeinin spor yapan kişiler üzerinde etkisi yüksektir.
  • İçerdiği peginterferon ve ribavirin sayesinde Hepatit C rahatsızlığının daha az hissedilmesini sağlar.
  • Karaciğer hastalıklarını tedavi edici özelliği bulunur.
  • Metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermeye yardımcıdır.
  • Bazı ilaçların etkisini artırır.
  • Astım hastalığının ataklarının daha seyrek görülmesini sağlar.

Kafeinin Zararları Nelerdir?

Çoğu besin gibi kafeinin zararları da çok aşırı tüketildiğinde ortaya çıkmaktadır. Ölçülü olarak tüketilen kafeinin insan sağlığına hiçbir zararı yoktur. Aşırı tüketilen kahve, kola, enerji içeceği, yeşil çay ve siyah çayın olumsuz etkileri; mide asit salgısını artırma, bazı vitaminlerin emilimini azaltma, kalp problemlerini çoğaltma, kalpte ritim bozukluğu yapma gibi etkileri vardır. Yüksek tansiyon hastaları kahveyi ölçüsüne dikkat ederek tüketmeleri gerekir. Yüksek tansiyon hastalarında kahvenin yoğun tüketilmesi tansiyon değerlerinde yükselmeye neden olabilir.

Dolmakalem
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.