Dolar 33,8935
Euro 37,6010
Altın 2.814,30
BİST 9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 26 °C
Hafif Yağmurlu

Vitiligo Nedir?

24.01.2022
A+
A-
Vitiligo Nedir?
Tanıtım Yazısı

Üzerinde süt beyazına benzeyen bir renge sahip beyaz lekelerin ve yamalama biçimlerinin meydana gelmesine sebep olan deri hastalığı, değişik yaş gruplarında ortaya çıkabilir.

Vitiligo Nedir?

Cilt yapısına rengini veren pigmentlerin üretilmesinden sorumlu bulunan hücrelere melanosit adı verilmektedir. Melanosit hücrelerinin tahribata uğraması esnasında ise pigment üretimi en az seviyeye düşer. Vücutta gerçekleşen bu değişiklik neticesinde ise sınırları belirlenmiş irili ufaklı beyaz lekeler meydana geliyor. Buna Vitiligo denir. Ciltte beyaz leke oluşumu şeklinde de kendini gösteren bu hastalık, her hasta olan bireyde değişik boyutlarda meydana gelebilirken, hastaların tedavi süreçleri de birbirinden değişik olabilir.

Vitiligo Bulguları Nelerdir?

Genel itibari ile konuya bakıldığında hasta olan kişilerin güneş ışığına maruz kalmaları ile kendini gösteren bu belirtiler, çocuklarda 2 ila 3 yaşlarında meydana gelirken bu hastalık kadınlarda derinin genetik yapısından dolayı daha erken fark edilebilir. Özellikle de el, ayak, kol, yüz ve dudak bölgelerinde yani cildin daha çok Güneş’e maruz kalabilen bölgelerinde daha belirgin bir şekilde ortaya çıkabilir. Deride ansızın bir noktanın beyazlaması ile ortaya çıkan bu beyaz leke hastalığı genital bölgede de ortaya çıkabilir. Bu hastalık beyaz ve küçük bir nokta şeklinde başlayacağı gibi daha büyük bir leke şeklinde de kendini gösterebilir.

Vitiligo Hastalığının Tanısının Konulması

Muayene esnasında beyaz lekeler görüldükten sonra wood ışığı denilen bir uygulama ile beyaz leke ve normal görünümde bulunan deri alanlarının incelenmesi ile bulunmaktadır. Vitiligo hastalığında bahsedilen ışık muayenesi ile beyaz lekelerin belirginliği arttırılır. Hatta normal görünen bir deride bile ışık uygulaması sayesinde beyaz lekeler ortaya çıkabilir.

Vitiligo Hastalığının Tedavisi

Vitiligo hastalığı ölümcül olmamasına rağmen insanları psikolojik açısından oldukça etkilemektedir. Görünüşü ve fiziksel durumu önemli derecede değiştirebilen, psikolojik sorunu yaşamasının önünü açıyor. Bu hastalığın çok yaygın olmaması aslında insanların içerisinde bulunmuş oldukları durumu anlamalarını da zorlaştırmaktadır. Özellikle de Vitiligo başlangıcı hastalar açısından sancılı bir şekilde geçebilir. Bu hastalığa alışma evresinde rahatsızlık oluşturarak hastaların duygu durum aralıklarını olumsuz bir şekilde etkilemesine rağmen iyi bir tedavi sonrasında insanlar eski sağlıklarına dönme şansı elde edebiliyorlar.

Erken tanı konulduğunda bu hastalığın tedavisi açısından önem arz eden ve kayda değer bir adım da atılmış olacaktır. Alanında uzman doktorlar tarafından gerekli görülen tedavi planları oluşturularak bu hastalık, kontrol altına alınabilir ve hasta olan kişilerde gözle görülür iyileşmeler meydana gelecektir.

Dolmakalem
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.