Kronik Lenfositik Lösemi Nedir?
Lenfositler, vücudumuzda savunma görevi gören akyuvarların alt tipidir. Kronik Lenfositer Lösemi (KLL) ise lenfositlerden kaynaklanan kemik iliği ve kan kanseri türüdür. KLL, genelde orta yaş grubunda görülür ve en sık rastlanan kronik lösemi hastalığıdır.
Lenfositler beyaz kan hücrelerinde bulunur. Eğer lenfositler kemik iliklerinde, lenf düğümlerinde ve kanda kontrolsüz çoğalırsa hastalık ortaya çıkar. Lenfositler vücutta savunma görevi yaparken KLL hastalığına yakalanmış hücreler görevini yerine getiremez.
Bu yüzden vücudun bağışıklığı azalır ve savunması kalır. Aynı zamanda normal hücrelerinde yapılmasını engeller ve böylece hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Hastalık genellikle 60 yaş ve üzerinde görülse de hastaların %15’inde 50 yaş altında da rastlanır.
Kronik Lenfositer Lösemi (KLL) Belirtileri
Hastalık ilk evrede hiç belirti vermeyebilir. Kan sayımı sırasında tesadüfen öğrenilir. Hastalık ilerledikçe belirtiler kendini göstermeye başlar. Kronik Lenfositer Lösemi belirtileri şunlardır;
- İştahsızlık ve kilo kaybı
- Geceleri terleme
- Lenf bezlerinde büyüme, şişme
- Hastalıklara karşı bağışıklığın zayıflaması, enfeksiyonlara yatkınlık
- Nefes darlığı, yorgunluk, günlük işlerde bile halsiz hissetme
- Kaburgaların alt kısmında ağrı, dolgunluk hissetme (özellikle dalak tarafında)
Bu belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyorsanız en kısa zamanda bir doktora görünmenizde iyi olacaktır. Kronik Lenfositer Lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir.
Kronik Lenfositer Lösemi Tedavisi
KLL tedavisinde hastaya hemen kemoterapi uygulanmaz. İlk olarak EKG ve Ekokardiografi ile kalp değerleri ölçülür. Başta hepatit virüsü olmak üzere, bazı virüs türlerinin bulunup bulunmadığı tespit edilir. Günümüzde KLL tedavisinde kullanılan yöntemler standart tedavi olarak adlandırılır. Uygulanan tedaviler şunlardır;
- İzleyip gözlemlemek: hastaya kemoterapi uygulanmaz, hasta yakından takip edilir.
- Kemoterapi: hastalık erken evrede bile olsa hastanın hayatını ve yaşam kalitesini etkiliyorsa ya da hastalık belirtileri ilerlediyse, hastalara kemoterapi uygulanır. Diğer tedavilerle de uygulanan kemoterapi, tek başına ya da ilaçlarla da uygulanabilir. Bu ilaçlar ağız veya damar yolu ile alınır.
- Radyasyon Tedavisi: Radyo terapi ile yüksek enerjili X ışınları kanser hücrelerini öldürür. Bazı hastalarda tek başına uygulanırken bazı hastalarda ilaçlarla birlikte uygulanır. Radyasyon tedavisinde uygulanan iki yöntem vardır. İlki Eksternal radyasyondur. Bu radyasyonda, önceden yeri tespit edilmiş olan virüslü hücrelere X ışınlarının odaklanması ile uygulanır.
Bu radyasyon tedavisinde amaç; sadece belirlenen bölgedeki kanserli hücreleri yok etmektir. Sistemik radyasyon ise; lösemili ya da lenfomalı kişilere tüm vücutta dolanan radyoaktif maddeler enjekte edilir. Bu madde kanserli hücreleri bulup monoklonal antikorlara bağlar ve onları yok eder.
Cerrahi Tedavi: diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen hastalara uygulanmaktadır. Dalak artık büyümüştür ve hastayı rahatsız etmektedir. Cerrahi operasyon ile dalak alınır.
Hastalık belirtilerini fark eder etmez mutlaka uzmana başvurulması gerekir. Doktor tavsiyelerine uyulmalı ve gerekli ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.