Dolar 35,6278
Euro 36,8947
Altın 3.118,25
BİST 10.047,26

Şifalı Bitkilerin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

22.12.2021
A+
A-
Şifalı Bitkilerin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Otlar, bazı bitki türleri olarak tanımlanır veya bitkilerin yapraklı kısımlarıdır ve genellikle harika lezzet veya kokularının bir sonucu olarak veya iyileştirici özelliklerini elde etmek için kullanılırlar. Papatya çiçeği, tarçın kabuğu, karanfil tomurcukları, kimyon tohumu, zerdeçal kökü, karabiber veya bazı çiçeklerin bazı bölümleri gibi bitkilerin diğer kısımlarında olduğu gibi, taze veya pişirilerek ve diğer şeylerle kurutularak kullanılabilir: Genellikle kurutulmuş olarak kullanılan safran ve diğer bitki kısımları ot değil baharat olarak kabul edilir. Kişniş bitkisi bunun ünlü örneklerinden biridir. Yaprakları şifalı ot olarak, kurutulmuş tohumları baharat olarak kullanılır ve bu yazımızda doğal şifalı otların faydalarına ve zararlarına daha fazla ışık tutacağız.

Şifalı Bitkileri Faydaları Nelerdir?

Şifalı bitkiler, doktorların diyete dahil edilmesini ve kullanımını artırmasını önerdiği yiyeceklerden biridir ve bu, sağlığa faydalarının diğer birçok gıdadan daha ağır basmasının bir sonucudur. Doğal bitkiler çok miktarda C vitamini, A vitamini ve K vitamini içerir ve birçoğu ayrıca anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip polifenoller olarak adlandırılan bazı bitki bileşikleri içerir ve bu bileşikler sadece bitkisel gıdalarda bulunduğundan bitkiler açısından zengin bir diyet uygulamak, insan vücudundaki birçok sağlık sorunu riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Öte yandan, şifalı bitkiler, yiyeceklere güzel bir tat katabilir ve ilave yağlar, şeker veya tuz gibi bazı sağlıksız bileşenlerin kullanımını azaltabilir.

Bazı Şifalı Bitkiler ve Faydaları

İşte bazı yaygın otlar ve faydaları;

  1. Fesleğen: Birçok türü vardır. Yemek pişirmede yaygın olarak kullanılır. Ayrıca vücudumuza birçok sağlıklı faydası ve antienflamatuar ve antioksidanlar gibi faydalı bitki bileşikleri sağlayabilir.
  2. Biberiye: Kan dolaşımını iyileştirmeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkıda bulunabilecek zengin bir anti-inflamatuar ve antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda iyi bir demir, kalsiyum ve B6 vitamini kaynağıdır.
  3. Kekik: Kekik bitkisi, küçük boyutlu, yaprak dökmeyen ve çok yıllık çalılardan biri olarak kabul edilir. Kekik mantar ve bakteri gibi güçlü anti-mikrobiyal özelliklere sahiptir ve bazı insanlar onun böcek uzaklaştırıcı bir özelliği olduğunu düşünür.
  4. Adaçayı: Bu bitki ve yaprakları genellikle adaçayı hazırlamak için kullanılır. Yaprakları ellagik asit ve diğerleri gibi birçok antioksidan için zengin bir kaynak olduğundan, bazı ağır hastalıkların hafifletilmesine katkıda bulunur.

Şifalı Bitkilerin Faydaları ve Zararları Nelerdir

Şifalı Bitkilerin Zararları Nelerdir?

Bitkisel tedavinin de diğer ilaçlar gibi bazı yan etkilere ve bazı komplikasyonlara yol açması mümkündür. Örneğin; karaciğer sorunları veya uyku sorunlarına ek olarak karın rahatsızlıkları, sindirim sorunları, ishal, gaz veya mide ekşimesine sebep olabilir. Gıda ve İlaç İdaresi tarafından bu Tedaviler için yeterli düzenlemenin olmaması, şifalı otların güvenliği, bir üründen diğerine kaliteleri arasındaki fark ve içeriklerinden gerçekte ne içerdikleri hakkında güvenilir bilgi eksikliğine yol açmaktadır.

Bununla birlikte, Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi’ne göre, yeşil çay, zerdeçal ve zencefil genellikle güvenli maddeler olarak kabul edilir. Ancak bu, bu bitkilerin bazı ilaçlarla çelişme olasılığını ortadan kaldırmaz. Nadolol ve beta blokerler olarak adlandırılan gruptaki diğer ilaçlarla, şifalı bitkiler arasında herhangi bir çatışmayı önlemeye yardımcı olmak için kullanılan bitkisel ilaçları doktorunuza söylemenizi öneririz.

Dolmakalem
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.